Home Izdvojeno Najmlađi otvorili izložbu o svojim pravima

Najmlađi otvorili izložbu o svojim pravima

PODIJELITE

„Moje ime je Petar. Imam pravo ograti se s Leom i Petrom. Oni su moji prijatelji.“

„Ja sam Magdalena. Volim ići u Igraonicu jer se igram s mamom“.

„Zovem se Nika. Volim ići u igraonicu. Imam se pravo igrati.“

Ovako razmišljaju najmlađi Velikogoričani uključeni u predškolske igraonice koje se provode u vrtićima Velika Gorica i Lojtrica. Nika i Petar svima su dali do znanja kako imaju pravo na igru. Pedagoginja i voditeljica igraonice Vedrana Debijađi ističe kako djeca vrlo dobro znaju svoja prava, ali da znaju i svoje obaveze.

IMG_2569.jpg

–  Važno je i da roditelji budu upoznati s pravima djece, trebaju im omogućiti da uče i žive svoja prava te raditi za njihovu dobrobit  –  kaže pedagoginja Debijađi.

Roditelji su zato i uključeni u igraonice gdje se educiraju o roditeljstvu, odgoju djece i njihovim pravima.

 

OJAČATI RODITELJSKE VJEŠTINE

–  Specifičnost ovog predškolskog programa je to što je on namijenjen djeci i roditeljima. Oni su zajedno u programu jednom na tjedan u trajanju od tri sata. Cilj programa je socijalizacija djece putem igre, a koristi imaju i roditelji koji mogu ojačati roditeljske vještine i kapacitete. Prvi dio radionice u trajanju od sat i pol provodimo zajedno u igri djece, roditelja i voditeljice aktivnosti, dok je drugi dio radionice u jednakom trajanju namijenjen isključivo roditeljima  –  objasnila je i s veseljem istaknula kako su im pune sve tri grupe igraonica što nije bio slučaj proteklih godina. Na pomoći se zahvalila Centru za djecu, mlade i obitelj s kojima su počeli surađivati.

A kako doživljavaju svoja prava, djeca su pokazala na izložbi „Živjeti i učiti dječja prava“ otvorenoj u Područnoj knjižnici Galženica. Radovi na temu Dječja prava nastali su upravo u predškolskim igraonicama. Izložbu organizira Udruženje „Djeca prva“ u suradnji s Gradskom knjižnicom.

IMG_2608.jpg

–  Važno je kada se socijalno biće u čovjeku razvija od malih nogu. Upravo to se događa u predškolskim igraonicama na čemu se zahvaljujem stručnom kadru. A biti roditelj je velika i možda najveća odgovornost u životu  –  istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić na otvorenju izložbe.

Pogledajte galeriju fotografija.

[print_gllr id=6089]