Home Vijesti NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ Danas je međunarodni dan pasa

NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ Danas je međunarodni dan pasa

Podijelite s nama imena i fotke vaših psećih prijatelja

PODIJELITE
Foto: Tomislava Bradić

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan posvećenih psima, prema inicijativi Colleen Paige kojom je ova aktivistica željela podignuti svijest o boljoj brizi za ove dragocjene životinje i svijest o tome koliko psi mogu biti vrijedni u čovjekovom životu.

Inače, psi i ljudi dijele dugu zajedničku povijest gdje smo tisućljećima zajedno preživljavali, a i danas je ta povezanost itekako vidljiva.

Odanost, bezgranična ljubav i požrtvovnost za svog vlasnika odlika su svakog psa. Psi su vjerni prijatelji i pratitelji, pomoćnici slijepima i djeci s invaliditetom, pomažu policiji, vatrogascima i vojsci u njihovoj brizi za sigurnost svih nas. Njihova vrijednost u društvu je neizmjerna, a današnji dan služi kao podsjetnik i mogućnost da im izrazimo zahvalnost.

Jeste li znali…

Foto: Katarina Drvodelić

Psi su pametni su koliko i dvogodišnje dijete, a otprilike toliki im je i “fond riječi” koje razumiju. Čulo mirisa je oko 10.000 puta bolje nego ljudsko, a dokazano je da psi mogu “nanjušiti” i bolesti kao što su rak ili dijabetes. Najčešća forma komunikacije je mahanje repom, ali ima različito značenje. Psi mašu repom kad su sretni, ali i kad su uplašeni. Ako rep podignu uvis, to može odati njihovu anksioznost ili uznemirenost. Psi ponekad dijele naše emocije – pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Oni mogu osjetiti čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, preko depresije i ljubomore do, naravno, beskrajne ljubavi i odanosti. “Otisak” pseće njuške jedinstven je kao i naš otisak prsta.

Vlasnici i ljubitelji čupavih četveronožnih lajavaca, ako već niste čestitajte im prigodno njihov dan!