Home Gospodarstvo Nadzor legalizacije: Barišić najavio nagrade i kazne, ako treba bit će i...

Nadzor legalizacije: Barišić najavio nagrade i kazne, ako treba bit će i nemilosrdni

PODIJELITE

Centar za legalizaciju Grada Velike Gorice, na Trgu kralja Tomislava 6, u ponedjeljak 31. ožujka, otvara svoja vrata građanima. U iznajmljenom prostoru Centra, koji se nalazi nasuprot zgrade gradske uprave, počinje prava akcija rješavanja nagomilanih predmeta. Cilj je do kraja lipnja riješiti 35 posto zahtjeva za legalizaciju, odnosno ukupno obraditi 4.360 predmeta.

legalizacija41

– Mi svakako želimo da se mjesečno riješi oko 400 predmeta, kako bi do 30. lipnja kada će nam i Ministarstvo izmjeriti broj rješenih predmeta, završimo 35 posto svih zaprimljenih zahtjeva – kaže gradonačelnik Dražen Barišić.

OŠTRO DO REZULTATA

Barišić ističe kako je nezadovoljan s dosadašnjim tempom rješavanja zahtjeva, te da će biti oštar, čak i nemilosrdan, u slučaju da se oni ne rješe prema akcijskom planu.

Drazen-Barisic,-Zdenka-Cvahte,-Stjepan-Kos

– Jednim vrlo energičnim, da ne kažem agresivnim, ali vrlo dobro i detaljno organiziranim pristupom, možemo odgovoriti tom zahtjevu. Građani nas plaćaju da im budemo servis i mi smo im to dužni omogućiti. I tu ćemo apsolutno biti, da ne kažem i nemilosrdni! – naglasio je.

Na poslovima legalizacije zaposleno je 24 djelatnika, uglavnom inženjera građevine i arhitekture. 16 zaposlenika dobilo je zadanu normu od 30 predmeta u mjesec dana. U slučaju da ih ne rješe, loše im se piše.

– Ako neće raditi svoj posao, onda ćemo ih promijeniti. Na tržištu na žalost ima puno stručnih ljudi koji žele raditi posao i biti servis građanima – ističe Barišić.

POVEĆANA NORMA

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Zdenka Cvahte, kaže kako je norma do kraja prošle godine iznosila 16 predmeta u mjesec dana. Tko se ne ubrza i u mjesec dana ne rješi barem 30 predmeta, ugovor na određeno vrijeme više mu se neće produžiti.

Zdenka-Cvahte01

– Ako netko ne bude mogao postizati tražene norme, onda će vjerojatno ugovor koji imaju sklopljen na određeno vrijeme biti raskinut pa će se zamijenit nekim drugim – najavila je pročelnica ističući kako je predviđen rok za rješavanje 80 posto predmeta do kraja 2015. godine, a preostalih 20 posto do kraja 2016. godine.

A onima koji se dokažu, uz plaću će biti i dodatno novčano nagrađivani.

– Ponudili smo u okvirima svojih mogućnosti da će naši djelatnici dobiti određenu stimulaciju što je razumljivo s obzirom na povećani broj poslova koji ćemo imati – rekao je gradonačelnik.

GRAD ZAPRIMIO 12.464 ZAHTJEVA

U svim većim velikogoričkim mjestima Grad je održavao tribine o legalizaciji prilikom čega su građanima predstavljali odluku o plaćanju komunalnog doprinosa, kako bi broj legaliziranih objekata bio čim veći. U prostoru gradske uprave bio je i poseban Info centar. Gradonačelnik ističe kako je upravo to rezultiralo velikim brojem zahtjeva za legalizacijom. Grad je tako zaprimio 12.464 zahtjeva, od kojih je do sada rješeno 1.746.

NON-STOP LEGALIZACIJA

Centar za legalizaciju za građane će raditi po cijele dane. Svakim radnim danom od 8 do 19 sati mogu donositi dokumentaciju koja još nedostaje predanom zahtjevu.

legalizacija12

Ormari u Centru za legalizaciju pretrpani su zahtjevima. Gradonačelnik razlog vidi u tome što se Velika Gorica u proteklih 20 godina naglo počela razvijati. Nakon Domovinskog rata pojavio se veliki broj novoizgrađenih objekata, a mnogi građani gradili su bez potrebnih papira.

– Ti objekti ili su dograđivani ili novoizgrađeni i nemaju svu potrebnu dokumentaciju i donošenjem Zakona koji omogućuje legalizaciju sada je velika šansa da se i kod nas riješi stanje koje će generirati i neke nove vrijednosti u prostoru – kaže Barišić.

PRIHODI ZA GRAD I DRŽAVU

Polovica novca od legalizacije odlazi u proračun Republike Hrvatske, a polovica će ostati u Velikoj Gorici, čiji je proračun od 2012. godine do 28. veljače 2014. godine legalizacijom prihodovao 3,18 milijuna kuna.

2012. godina 133.000 kuna

2013. godina 2,8 milijuna kuna

2014. (do 28. veljače) 224.895 kuna

BROJ ZAOSTALIH PREDMETA

Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos ističe kako je zbog nerješenih imovinskih odnosa ili neplaćanja zahtjeva, od 2008. godine ostao jedan nerješeni predmet, od 2009. godine devet predmeta, od 2010.godine 16, dok je od 2011. i 2012. još zaostalo po 36 nerješenih zahtjeva građana.

– U 2014. bilježimo 54 nerješenih predmeta. Među tim brojkama su upravni i neupravni postupci, tako da vidite da smo riješili skoro 96 posto predmeta koje smo imali 2009. godine – objašnjava Kos.

legalizacija,-ured,-centar01

OSOBNI ASISTENT ZA INVESTICIJE

U radnoj zoni Rakitovec prodano je pet gradskih parcela, a u Velikoj Gorici, na zapadnom ulazu u grad dvije parcele. Svaki kupac gradskog zemljišta dobit će svog osobnog asistenta za investicije, djelatnika novog Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.