Home Izdvojeno Na večerašnjem ‘Čitanju bez korica’ prisjetili se starih, zaboravljenih igara

Na večerašnjem ‘Čitanju bez korica’ prisjetili se starih, zaboravljenih igara

PODIJELITE

Večeras se u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice održalo književno događanje ‘Čitanje bez korica’, u kojemu je svoj rad predstavila pedagoginja Marija Ajša Peuc. U svojim neukoričenim djelima piše o svojoj generaciji iz 1948. te o ondašnjem djetinjstvu i mladosti.

–  Htjela sam govore koje sam do sada držala na obljetnicama mature upotpuniti i zaokružiti sa jednim kompleksnijim sastavnim dijelovima svojih sjećanja – među njima sve igre i igračke s kojima smo se igrali i koje su zauzimale veliki dio našega djetinjstva. Cilj mi je da se mnoge zaboravljene igre sačuvaju. – rekla nam je Marija Ajša Peuc.

knjižnica_marija_ajša_peuc_igre_knjige (3)

Marija je svoj život posvetila pedagogiji i učiteljstvu, a sada je već tri godine u mirovini. Bez obzira na to, kako kaže, sada ima još više vremena pisati pa se posvetila i pisanju romantičnih priča. Kroz četrdeset godina rada, svoje pedagoško znanje i iskustvo iskoristila je pišući za Školske novine.

Na predstavljanju sudjelovala su i tri osnovnoškolca: Gabrijela, Petar i Luka koji su prikazali kako izgledaju te stare igre o kojima Peuc piše. Otpjevali su nekoliko starih pjesmica te pokazali igru ‘skrivača’.

knjižnica_marija_ajša_peuc_igre_knjige (1)

– Moja bi poruka bila da ono što smo mi sačuvali u sjećanju, to što smo se igrali vani i što smo bili u kolektivnim društvenim igrama, da se to prenese na današnju generaciju. U tome trebaju sudjelovati i roditelji, bake i djedovi da bi se djeci pružilo sretnije djetinjstvo. – rekla nam je Marija Ajša Peuc

Svojim radom i djelima Marija Ajša Peuc htjela je očuvati duh velikogoričke generacije koja je, zajedno s gradom, rasla u modernom i urbanom smjeru.