Home Izdvojeno Na ulicama osam novih vozila hitne pomoći, a prijeko su potrebni i...

Na ulicama osam novih vozila hitne pomoći, a prijeko su potrebni i novi timovi

PODIJELITE

Ispred velikogoričkog Doma zdravlja stiglo je osam novih vozila hitne medicinske pomoći. Jedno će ostati u Velikoj Gorici, dok će se ostala raspodijeliti po drugim domovima zdravlja Zagrebačke županije. Ključeve vozila vrijednih 2.742.000,00 kuna županijskom Zavodu za hitnu medicinu uručio je župan Stjepan Kožić. Djelatnike hitne je zamolio da u pružanju pomoći budu brzi kako bi spasili svaki ljudski život.

– Hvala im za sve što čine za naše ljude. Važno je da što prije budu na terenu i dođu u bolnicu te da spase svaki život jer život se ne da kupiti – rekao je Kožić.

hitna1

Nova vozila hitne pomoći nestrpljivo su očekivali u Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Nadaju se da će svaka od osam ispostava, svake godine dobiti barem jedno novo vozilo.

– Naša vozila godišnje prođu jako puno kilometara, što na hitnim intervencijama, što na sanitetu te nam je nabavka novih vozila neophodna. Automobili koji nam se danas predaju su prva navalna vozila i od sutra kreću na teren – napomenuo je ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik.

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec ističe kako će se stanovnicima šestog grada u Hrvatskoj ovime dodatno poboljšati hitna medicinska usluga, ali da gradu trebaju dodatna četiri tima hitne pomoći. Naime, velikogoričko područje od 600 četvornih kilometara trenutačno pokrivaju samo šest timova, od kojih pet financira Zagrebačka županija i resorno ministarstvo, a jedan tim Grad Velika Gorica.

video_11

– Smatramo da bi još četiri tima hitne pomoći bilo optimalno. Tada bi Velika Gorica ukupno imala 10 timova što bi za ovakav grad uz pripadajuće općine bilo dostatno. Tada bi hitna medicinska pomoć našim sugrađanima bila na jednoj višoj razini i smatram da mi to apsolutno zaslužujemo – kazao je Kolarec.

hitna2

Župan Kožić također upozorava na kronični nedostatak timova hitne pomoći, te da bi na području Zagrebačke županije trebalo biti 50 timova. Ministarstvo zdravlja Županiji je, naime, dodijelilo ukupno 30 timova na dva punkta dežurstva.

– Sve ostalo financiramo sami kroz naša sredstva, ali i kroz općine i gradove naše Županije zahvaljujući čemu brojimo 42 tima. Mislimo da moramo skrbiti za sigurnost naših građana jer ako se hitna pomoć ne pruži na vrijeme, lako se izgubi ljudski život koji se više ne može vratiti – naglasio je Kožić.

hitna3

O lošoj preraspodijeli timova hitne pomoći govori podatak kako je Čazma sa nešto više od osam tisuća stanovnika dobila jednaki broj timova kao i Velika Gorica.

– To je po nama nešto što nije pravedno raspoređeno. Kad tome dodamo činjenicu da se nalazimo na mreži autocesta, te da Zagrebačka županija nema niti jednu bolnicu na svom području, onda to još više povećava našu potrebu za hitnom – zaključio je župan Stjepan Kožić, dok Davorin Gajnik dodaje kako su česte intervencije i na području Zračne luke.

– Osim što Velika Gorica ima 70 tisuća stanovnika, na području grada je i aerodrom na koji dolazi 2,5 milijuna ljudi među kojima ima također bolesnih osoba. S druge strane u županiji imamo frekventan granični prijelaz Breganu, dok naše ekipe interveniraju i u azilu Ježevo – istaknuo je ravnatelj Gajnik.

Hitna pomoć diljem županije u prošloj je godini zaprimila čak 70 tisuća poziva. Svaki dodatni medicinski tim, vozilo ili oprema u spašavanju ljudskih života prijeko su im potrebni.