Home Izdvojeno Na gorički Brass stižu mađarski glazbenici

Na gorički Brass stižu mađarski glazbenici

PODIJELITE

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica s Mađarskim kulturnim institutom u Zagrebu dogovorilo je suradnju u okviru Brass festivala.

Otvorenje Brassa 24.lipnja

Ovogodišnju glazbenu manifestaciju otvorit će 24. lipnja Szeged Trombone Ensemble koji će nastupiti u Parku dr. Franje Tuđmana. Publici će se, između ostalih, predstaviti i Roland Szentpáli koji će svoje znanje, tehniku i iskustvo muziciranja na tubi podijeliti s učenicima i studentima tijekom prigodne radionice. Za ove mađarske glazbenike je Mađarski kulturni institut osigurao smještaj, a POUVG će ga na promidžbenim materijalima Brassa navesti kao podupiratelja. Institutu će Učilište ujedno redovito dostavljati informacije o festivalu koje će ono promovirati putem svojih kanala, javljaju iz POUVG.

U planu i Dani mađarske kulture

Suradnja s mađarskim partnerima ubuduće bi mogla biti i proširena, o čemu su raspravljali i na sastanku kojem su uz ravnateljicu Učilišta i voditelje određenih djelatnosti prisustvovali Dezső János, ravnatelj Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu i Zoltán Thuroczy, ataše za kulturu.

“Za iduću godinu mogli bismo planirati manifestaciju Dani mađarske kulture koju ćemo zajedno osmisliti te kroz nju predstaviti našoj publici povijest i kulturu ove susjedne države. Cilj nam je i želja ponuditi posjetiteljima zanimljive i kvalitetne sadržaje i tako zadržati kulturu u našem gradu”, rekla je ravnateljica POUVG-a Anita Pišković.

Partnerstvo tek počinje

Učilište je već surađivalo s veleposlanstvima Australije, Indije, Njemačke i Turske te predstavljalo kulturu tih zemalja kroz predavanja, izložbe, koncerte i plesne večeri, projekcije dokumentarnih i igranih filmova te domjenke za posjetitelje na kojima su mogli kušati specifične specijalitete i pića.
Mađarski kulturni institut već ima sličan vid suradnje sa Zagrebom, gdje uskoro kreću Dani mađarskog filma, ali i drugim hrvatskim gradovima. Stoga su gosti podržali ideju o organiziranju multimedijalnog događanja kroz koje bi predstavili svoju zemlju u Velikoj Gorici.

“Rado ćemo predložiti glazbenike i likovne umjetnike koji bi mogli gostovati u vašim prostorima, a postoji i mogućnost da platimo prava na prikazivanje filmova mađarske kinematografije kako bi ih vidjela i velikogorička publika”,  rekao je ravnatelj Dezső János.