Home Gospodarstvo Na Eko-placu predstavit će se mali lokalni proizvođači zdrave hrane

Na Eko-placu predstavit će se mali lokalni proizvođači zdrave hrane

PODIJELITE

Krameraj, prvi velikogorički sajam razmjene rabljenih stvari, te Eko-plac, na kojem će se predstaviti mali lokalni proizvođači zdrave hrane, bit će otvoren sutra, 6. prosinca od 10 do 16h u predvorju zgrade srednjih škola, Tomaševićeva 21.

– Pozivamo Velikogoričane da na Krameraj donesu svoje zaboravljene, otpisane ili nepotrebne, no još dobrodržeće stvari, te da nam se jave ukoliko imaju interesa za sudjelovanje u velikogoričkoj grupi solidarne razmjene – kažu iz Tranzicijske grupe koja događaj organizira u suradnji s Udrugom GAS (Gorička Alternativna Scena).

JAČANJE LOKALNE ZAJEDNICE

Krameraj neće biti klasični buvljak, jer se stvari neće prodavati, a niti jednostavna recipročna trampa, već privremeni udomiteljski prostor u kojem nečija “krama” čeka da ponovno bude uočena kao predmet s uporabnom vrijednošću.

– Alternativa recikliranju, ovaj način razmjene produžuje životni vijek predmeta na putu prema otpadu i tako smanjuje lokalni ekološki otisak, ali ne manje značajno, kroz druženje i uzajamnost doprinosi i jačanju lokalne zajednice – ističu organizatori.

Grupe solidarne razmjene predstavljaju oblik suradnje pri kojem se umrežavaju kupci i proizvođači, te izravno, bez posrednika, razmjenjuju ili kupuju proizvodi. Takav način kupovine u Hrvatskoj se počeo razvijati u posljednjih nekoliko godina kao oblik pravednije i otpornije ekonomije fokusirane na lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male obrte koji su uz velike “igrače” na tržištu nekonkurentni ili nevidljivi, a nude svježije i često neusporedivo kvalitetnije proizvode.

SMANJUJE SE NEPOTREBNA AMBALAŽA

– Direktnom suradnjom kupaca i proizvođača ne samo da se potpomaže lokalna ekonomija nego vraća i povjerenje kupaca te smanjuje ekološki otisak eliminacijom nepotrebne ambalaže, transporta i skladištenja – dodali su organizatori.

Tranzicijska grupa u Velikoj Gorici je neformalna građanska inicijativa usmjerena na stvaranje održive zajednice i dio je globalnog tranzicijskog pokreta. Pod mentorstvom Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i u suradnji sa Središnjim odjelom Gradske knjižnice Velika Gorica aktivni su od početka lipnja.