Home Izdvojeno Muzej odbačenih predmeta ponovo stiže u Veliku Goricu

Muzej odbačenih predmeta ponovo stiže u Veliku Goricu

PODIJELITE

Muzej odbačenih predmeta vraća se u Veliku Goricu gdje će svoj privremeni postav otvoriti u petak, 17.lipnja 2022. u Galeriji Galženica. Prema već poznatom konceptu, autorice će od 10 do 15 sati prikupljati vaše odbačene predmete (jedna osoba, jedan predmet!), a u 20 sati je otvorenje izložbe uz popratni performans i udomljavanje

„Vraćamo se u grad iz kojeg je sve krenulo kako bi sada, tri godine kasnije, ispričale novu priču o ovom putujućem projektu, održivom muzeju koji spaja kulturu i umjetnost s područjima ekološkog, društvenog djelovanja i novih tehnologija“, govore autorice Ana Katulić i Irena Boćkai.

Program će obuhvatiti rekapitulaciju svih posjetitelja, priča, gradova i predmeta, s naglaskom na utjecaj koji je projekt ostavio u lokalnoj zajednici. U posljednje tri godine Muzej je gostovao u Kninu, Krapini, Varaždinu, Puli, Pazinu, Ogulinu, na Zlarinu, u Zagrebu… Kroz njegov je fundus prošlo 100-tinjak predmeta, od kojih je većina sretno udomljena.

Muzej odbačenih predmeta interdisciplinarni je projekt velikogoričkog obrta Plartforma i udruge Trećeprostor iz Zagreba. Muzej je 2019. godine iz Velike Gorice krenuo na svoje putovanje po Hrvatskoj u svrhu promocije kulture, umjetnosti i održivog razvoja kroz zero waste koncept života s manje otpada.

Muzej odbačenih predmeta je prvi hrvatski održivi muzej kojim se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuje kultura i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama. Kroz edukaciju o održivom razvoju konceptom Muzeja potiče se na ponovnu uporabu predmeta u svrhu smanjenja otpada. Muzej odbačenih predmeta dolazi do svoje publike, a seli se uvijek u novi grad/mjesto/naselje/otok gdje se na jedan dan otvara privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, uz prateći večernji program koji čini izložba prikupljenih predmeta, izvedbeni program te pronalazak novih vlasnika koji udomljuju odbačene stvari čime se direktno utječe na akumulaciju otpada.

“Muzejom odbačenih predmeta u eri bjesomučnog kupovanja i ubrzanog odbacivanja materijalnog koje više ne udovoljava našim trenutnim potrebama autorice Ana i Irena propituju koncept vrijednosti kroz gubitak i stvaranje novih.” ALEKSANDAR TEŠIĆ, Tris.com