Home Velikogoričani na djelu Molekularna biologinja Željka Mačak Šafranko iz Velike Gorice prva je u Hrvatskoj...

Molekularna biologinja Željka Mačak Šafranko iz Velike Gorice prva je u Hrvatskoj izolirala koronavirus u laboratorijskim uvjetima

PODIJELITE
Foto: Screenshot / NovaTv

Portal Jutarnjeg lista objavio je intervju s molekularnom biologinjom Željkom Mačak Šafranko iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Naime, Šafranko je uspjela uzgojiti koronavirus u laboratorijskim uvjetima. Biologinja je odrasla u Velikoj Gorici, a živi u Lazini Čičkoj sa suprugom, djecom i dva psa. Dio je DVD-a Lazina Čička, bavi se trčanjem u kojem uživa te je prošle godine osvojila prvo mjesto u kategoriji Ž40 na 3. Turopoljskoj vatrogasnoj trci.

Kako je ispričala za Jutarnji, osjećala se ponosno i sretno nakon što je bila
prva u Hrvatskoj koja je izolirala koronavirus SARS-CoV-2. Objasnila je kakav je postupak uzgoja virusa te objasnila kako još nije jasno koji će se pristup pokazati najučinkovitijim u borbi protiv ovog novog koronavirusa. Navela je kako je oduvijek željela biti znanstvenica, a za molekularnu biologiju se odlučila još u srednjoj školi. Diplomirala je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 2004. godine, a iduće godine zaposlila se na Institutu Ruđer Bošković. Od 2016. godine radi u Klinici za infektivne bolesti, a od 2018. godine radi kao poslijedoktorand na europskom projektu Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva.

Čitav intervju novinarke Tanje Rudež s molekularnom biologinjom iz Velike Gorice možete pronaći na portalu Jutarnjeg lista.