Home Vijesti Mnogi građani tvrde da nisu popisani. Popisivači će, izgleda, ponovno izlaziti na...

Mnogi građani tvrde da nisu popisani. Popisivači će, izgleda, ponovno izlaziti na teren

Javili su nam se brojni građani da ih nitko nije obišao, niti preuzeo šifru

PODIJELITE

Nakon što su pristigle prve brojke Popisa stanovništva 2021. primili smo mnogo komentara i poruka od građana kako njihovo kućanstvo nitko nije popisao. Neslužbeno smo i od popisivača saznali kako brojne ulice u Velikoj Gorici i okolici nitko nije obišao, pa tako niti upisao brojeve onih koji su se upisali online oblikom putem e-Građani. Doduše, iz Državnog zavoda za statistiku navode kako i oni koji su se popisali sami putem interneta, a nitko nije došao uzeti njihovu šifru – će ipak biti uneseni u sustav.

Često je ovo slučaj sa starijim građanima koji se nisu mogli ili znali popisati putem interneta, a nitko ih do kraja perioda popisivanja nije obišao. Iz Državnog zavoda za statistiku navode kako nisu dobili direktne pritužbe od građanstva, no bilo je prijava tajništva i povjerenstava.

Sve više su se počeli javljati građani u cijeloj Hrvatskoj zbog čega će, izgleda, popisivači ponovno izaći na teren. Nove brojke mogle bi pokazati drugačije stanje po pitanju broja iseljenih na našem području. Podsjećamo, na popisu 2011. godine imali smo 31.553 stanovnika, a ako gledamo cijelo gradsko područje, prije deset godina imali smo ukupno 63.517 stanovnika. Sada je, po prvim podacima, ukupan broj popisanih stanovnika 61.707, od čega je u gradskom naselju 31.553 stanovnika. Na cijelom gradskom području, deset godina kasnije nas je 2319 manje.