Home Izdvojeno Mitovi i legende o mogutima i vješticama na prvom Legendfestu u Lukavcu

Mitovi i legende o mogutima i vješticama na prvom Legendfestu u Lukavcu

PODIJELITE

Legendfestival, koji se ove godine po prvi puta održava i izvan Istre, 31. svibnja i 1. lipnja Lukavec će pretvoriti u mjesto mistike, tradicije, priča, legendi i mitova. Doznali smo na koji su način povezani Turopolje i Istra, tko su likovi koji će zauzeti Stari grad Lukavec i što će se sve tamo događati.

– Lukavec nam je zapeo za oko kao interesantan objekt, ali i općenito Turopolje sa svojim pričama i legendama – objasnio je organizator Legendfesta Ivor Zidarić zašto je izabrao baš Lukavec kao prvo mjesto izvan Istre u kojem će se održavati festival.

Partnere festivala u Zagrebačkoj županiji nije bilo teško naći. U Muzeju Turopolja već dugo žele iskoristiti mitove i legende ovoga kraja jer je upravo taj dio baštine najteže sačuvati, pogotovo njegov vizualni dio.

– Problematičan je jako i za istražiti jer je cijela Hrvatska zapravo dosta tradicionalna katolička zemlja koja, nije da nije imala mitova, legendi, priča koje vuče još od davnina, ali ljudi ne vole o tome pričati – objasnila je Margareta Biškupić, ravnateljica Muzeja Turopolje.

OBITELJSKI FESTIVAL

Legendfest je obiteljski tip festivala, a tema ovog bit će moguti i spaljivanje vještica jer o tim pričama postoji najviše materijala, a i poznato je kako su se u Lukavcu održavala suđenja vješticama.

– Odlučili smo se krenuti s mogutima kao najpoznatijim turopoljskim mitskim bićem koje se najviše spominje. Odlučili smo se ići na ono što je provjereno, o čemu znamo da u ovom momentu imamo nekakvih podataka. Narednih godina širit ćemo to dalje. Marija Jurić Zagorka dobar dio svojih tekstova sprema u Lukavec i odlična je i u dokumentarnom smislu jer opisuje tu građevinu dok je još bila drvena – kaže Margareta Biškupić.

Mogut

EDUKATIVAN I ZABAVAN

Cijeli Legendfestival temelji se na hrvatskim mitovima i legendama, a kako bi dobili kvalitetu organizatori surađuju sa strukom. Cilj je obrazovanje i prenošenje tradicije.

– Iza mene u Istri je ostalo tri knjige, napravljeni su i neki dokumentarni filmovi, otvorio se Centar za nematerijalnu baštinu Istre u Pićanu gdje je Legendfest krenuo. Legendfest je dobio i nagradu hrvatskih turističkih agencija za Najbolji festival u Hrvatskoj – kaže Ivor Zidarić i dodaje kako će se sigurno nešto slično dogoditi i s festivalom u Lukavcu.

– Festival je multimedijalan, znači od fotografije do plesa, izložbe, kazališne predstave… On je za djecu i za roditelje. Svatko može naći nešto interesantno u tome, saznati nešto, djeca se mogu uključiti u radionice. Roditelji mogu uživati u ponudi za malo starije i, naravno, gastro ponudi koja će isto odgovarati turopoljskom kraju – objasnio je Zidarić.

Cilj je privući Turopoljce, ali i Zagrepčane koji Turopolje rijetko posjećuju, iako im je jako blizu. Ulaz na festival je besplatan.