Home Izdvojeno Mihael Zmajlović reagirao na odluku Ministarstva uprave

Mihael Zmajlović reagirao na odluku Ministarstva uprave

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, Mihael Zmajlović, reagirao je na provedeni nadzor Ministarstva uprave nad odgodom četvrte sjednice skupštine Zagrebačke županije. Objavu za medije Mihaela Zmajlovića prenosimo u cijelosti.

MIHAEL ZMAJLOVIĆ: JEDINI TKO U HRVATSKOJ VODI HIBRIDNI RAT JE PREMIJER PLENKOVIĆ 

Mišljenje Ministarstva uprave je nezakonito i u formi i u sadržaju

Postupajući po zahtjevu oporbenih klubova u Skupštini Zagrebačke županije za provođenje nadzora nad radom Županijske skupštine, Ministarstvo uprave donijelo je mišljenje da nije bilo opravdanih razloga za odgodu 4. sjednice te da predsjednik Skupštine nije postupio u skladu s Poslovnikom.

“HDZ je toliko očajan da u pokušaju vrbovanja zastupnika i rušenja Skupštine Zagrebačke Županije ne bira više niti sredstva. Mišljenje koje je potpisao ministar Kuščević ne temelji se na zakonu i predstavlja najobičniji politički pamflet. Trebamo li se zapitati da li možda i sam premijer Plenković dirigira ovim procesima? Optužuje druge, a zapravo njegovi vode hibridne ratove” – izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik skupštine Zagrebačke županije i naglasio kako je zanimljivo i to da je Ministarstvo uprave promptno i u samo par dana reagiralo na zahtjev HDZ-a. Također, objasnio zašto je mišljenje Ministarstva uprave sporno.

Prije svega, Ministarstvo uprave nije nadležno procjenjivati opravdanost razloga za odgodu sjednice predstavničkog tijela, već nadzirati zakonitost njegova rada. Rad se odvija na sjednicama, a u konkretnom slučaju sjednice nije niti bilo.
Nadalje, u postupku nadzora Ministarstvo uprave ne donosi mišljenje, već odluku kojom će rad predstavničkog tijela proglasiti nezakonitim. Takva odluka podložna je preispitivanju i protiv nje može se pokrenuti upravni spor. Naprotiv, mišljenje nije obvezujuće i ne podliježe preispitivanju pa, iako nezakonito, može egzistirati i stvarati krivu sliku u javnosti. U tom smislu, u formi, donošenje mišljenja u postupku nadzora je nezakonito.

U sadržaju, Ministarstvo uprave misli da predsjednik Skupštine u pogledu odgode sjednice nije postupio u skladu s Poslovnikom i pri tome navodi odredbu koja je prekršena. Navedena odredba nalazi se u Poslovniku u poglavlju pod naslovom “Tijek sjednice” i određuje postupanje predsjednika “ako na početku sjednice utvrdi da nije nazočan potreban broj članova Skupštine” (kvorum), i “ako za vrijeme trajanja sjednice utvrdi da nema više potrebnog broja nazočnih članova”. Međutim, u konkretnom slučaju sjednica nije niti započela, te je pozivanje na postupanje u tijeku sjednice promašeno i neosnovano.

Ovakvim amaterskim i nezakonitim mišljenjem Ministarstvo uprave narušava ugled koji se od središnjeg tijela državne uprave zahtijeva i s pravom očekuje, i pretvara se u logistiku HDZ-a u pokušaju nemoralnog prekrajanja volje birača iskazane na izborima.