Home Zanimljivosti Međunarodni je dan piva

Međunarodni je dan piva

PODIJELITE

Od 2007. godine današnji datum, 5. kolovoza, u svijetu se obilježava kao Dan piva. Za nekoliko godina, od lokalnog događaja, prerastao je u praznik svjetskih domena, na kojem se slave tri stvari: druženje s prijateljima s neizbježnim ispijanjem najpopularnijeg pića na svijetu, zahvalnost svima onima koji proizvode i uslužuju pivo te slavlje piva kao napitka koji ljubitelje okusa zbližava na jedan dan u godini.

Nijemci kao Dan njemačkog piva slave 23. travnja, Jurjevo, ili Đurđevo, jer je na taj dan 1516. godine proglašen Zakon o čistoći, Reinheitsgebot, a Dan češkog piva je 27. rujna, dan uoči blagdana svetog Václava, patrona češke zemlje i piva.

Tokom cijelog dana poželjno je ”okretanje tura” svim prisutnima za stolom, ali i iskazivanje posebne zahvalnosti svim konobarima koji pivo donose redovno, brzo i ohlađeno.

Pivo je alkoholno piće, koje se u mnogim zemljama na svijetu vodi kao prehrambeni proizvod, a pravi se od kvasca, hmelja, ječma i vode. Jedno je od najstarijih pića na svijetu, a pravilo se još u doba starog Egipta. Zastupljeno je u cijelom svijetu, pogotovo zbog znanstveno dokazane činjenice da je prirodan, biološki uravnotežen proizvod, koji primjerice u jednoj litri ima energetsku vrijednost ekvivalentnu istoj količini punomasnog mlijeka.

Izvor: Nezavisne.com