Home Najave Matičin četvrtak predstavlja: Etno udrugu Kurilovec

Matičin četvrtak predstavlja: Etno udrugu Kurilovec

Etno udruga Kurilovec“ zadnjih nekoliko godina gostuje svako proljeće na "Matičinu četvrtku"

PODIJELITE

Na Matičinu četvrtku, sutra u 19 sati, predstavit će svoju aktivnost Etno udruga Kurilovec.
Već tradicionalno „Etno udruga Kurilovec“ zadnjih nekoliko godina gostuje svako proljeće na “Matičinu četvrtku”. Tom prigodom udruga prezentira javnosti svoj rad u protekloj godini.

Udruga je osnovana 2010. godine, s ciljem očuvanja i promicanja kurilovečke i turopoljske materijalne i nematerijalne baštine.  Jedan od najznačajnijih projekata Udruge je monografija “Priče iz Kurilovca – Kurilovec u 20-om stoljeću”. To je plod šestogodišnjeg rada članica i članova Udruge, koja aktivno djeluje na očuvanju i promociji domaćeg kajkavskog jezika u govoru i pismu. Dokumenti, fotografije i usmena kazivanja starijih sumještana otela su zaboravu život Kurilovčana u posljednjih stotinjak godina.
Udruga svake godine organizira tematske manifestacije na kojima izlaže stare tradicijske ukrasne i uporabne predmete, zatim radionice pripreme tradicijske hrane i domaćih „oblizeka“, te izvođenje predstava i skečeva na domaćoj kajkavici.
“Jurjevo u Kurilovcu”, “Jesen u Kurilovcu”, “Turopolska večer”, te “Božić u Kurilovcu” – manifestacije su koje udruga organizira i suorganizira cijelo desetljeće.