Home Izdvojeno Matičin četvrtak: Gradska elita zagrebačkog Gradeca u kasnom srednjem vijeku

Matičin četvrtak: Gradska elita zagrebačkog Gradeca u kasnom srednjem vijeku

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U Muzeju Turopolja na Matičinom četvrtku večeras će dr. sc. Bruno Škreblin iz Hrvatskog instituta za povijest, Zagreb, održati predavanje ”Gradska elita zagrebačkog Gradeca u kasnom srednjem vijeku”.

Zagrebački Gradec od privilegija Bele IV. 1242. imao je status slobodnog kraljevskog grada čime je stekao visok stupanj autonomije u unutarnjem pravnom i političkom uređenju. Na čelu gradske općine nalazio se gradski sudac, a uz njega izvršnu i sudsku vlast obnašali su prisežnici i vijećnici. Na te su funkcije birani bogatiji i ugledniji građani zbog čega se u historiografiji za njih općenito upotrebljava naziv gradska ili urbana elita. Pripadnici gradske elite imali su sudsku i izvršnu vlast, donosili raznorazne propise, odlučivali u ime cijele gradske općine te kreirali gradsku politiku.

U predavanju će se govoriti o formiranju gradske elite na srednjovjekovnom Gradecu te će biti predstavljeni njezini najpoznatiji pripadnici od sredine 14. sve do kraja 15. stoljeća. Također, obratit će se pozornost na značaj i ulogu žena, kao i na doprinos turopoljskog nižeg plemstva u formiranju gradske elite.