Home Izdvojeno Martinje u Kravarskom

Martinje u Kravarskom

PODIJELITE

U klijeti Štefana Bobesića u Kravarskom održana je fešta krštenja mošta. Bobesić u svom vinogradu trenutačno ima 580 trsova, a imao ih je i više prije velikih odrona koji su pogodili taj kraj 2014. godine.

Martinje-8.jpg

– Ove godine poslužilo nas je vrijeme i tijekom berbe i tijekom zrenja grožđa. Grožđe je imalo dosta šećera i vidi se, a i osjeti da je vino kvalitetno – rekao je Bobesić.

Istaknuo je kako vino proizvodi za svoje potrebe i gušt, a vinograd je naslijedio od oca koji je također zaljubljenik u vinogradarstvo. Kako se otac razbolio i nije mogao brinuti o vinogradu, Štefan je preuzeo brigu kako se ne bi ugasila obiteljska tradicija.

Običaj posjećivanja na Martinje tradicija je turopoljskog kraja, a na feštu su došli brojni prijatelji.

Martinje (13)

– Došao sam na proslavu Martinja dragog prijatelja. To je naša stara turopoljska tradicija da se prijatelji obilaze na dan svetog Martina. Danas mošt prelazi u vino i mi našu tradiciju obilježavanja Martinja želimo održati i veseliti se mladom vinu – objasnio je Krunoslav Hrvačić.

Martinje (14)

Proslavi se pridružio i Krešo koji nam je otkrio neke nepoznate detalje o Martinju u turopoljskom kraju.

– Svake godine po našim kletima slavimo Martinje, od Šiljakovine, Prkovca ili Kravarskog. Malo Turopoljaca i rijetko koji ‘dotepenec’ zna za našu turopoljsku pajdašiju. Uvijek uživamo na Martinju, lijepo pojedemo, popijemo i družimo se –

[print_gllr id=34546]