Home Gospodarstvo Malim poljoprivrednicima još 150 milijuna kuna

Malim poljoprivrednicima još 150 milijuna kuna

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Agencija za plaćanja objavila je novi EU natječaj za poljoprivrednike. Ovim bi natječajem čak 150 milijuna kuna moglo otići u ruke malim poljoprivrednicima, na koje se odnosi podmjera 6.3, u sklopu koje se provodi operacija tipa 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”. Natječaj se odnosi na gospodarstva prijavljena u Upisnik PG-ova ekonomske veličine (SO) od 2000 do 7999 eura. Potpora po korisniku iznosi najviše 113 tisuća kuna, odnosno 15 tisuća eura.

– Raspisali smo natječaj za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Ova mjera omogućava malim poljoprivrednicima unaprjeđenje gospodarstva, tako da se kasnije mogu kandidirati i za druge mjere iz Programa ruralnog razvoja. Očekujem puno prijava na ovaj natječaj jer smo pojednostavili proceduru i rasteretili poljoprivrednike nepotrebne administracije – izjavio je ministar Tolušić u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Prihvatljive su aktivnosti za potporu kupnja životinja, bilja i sjemena, kupnja, građenje ili opremanje prostora, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, mehanizacije ili strojeva, podizane novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje ili poboljšanje kvalitete zemljišta, opremanje objekata za prodaju, stjecanje potrebnih stručnih zvanja te operativno poslovanje PG-a.

Zahtjev za potporu podnosi se u elektronskom obliku putem AGRONET-a, a potvrdu da se prijavio dužan je dostaviti APPRRR-u. Sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje sa 85%, a Republika Hrvatska s 15% udjela. Natječaj je otvoren do 27. ožujka.