Home Izdvojeno Mali anđeli čuvari našeg grada

Mali anđeli čuvari našeg grada

Centar za odgoj i obrazovanje proslavio je 25. obljetnicu obnove i posvete kapelice Anđela čuvara

PODIJELITE

Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica proslavio je u petak 25. obljetnicu obnove i posvete kapelice Anđela čuvara, a tom je prigodom misno slavlje predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u koncelebraciji sa svećenicima Velikogoričko-odranskoga dekanata.Jedna je to od rijetkih državnih odgojno-obrazovnih ustanova koja u svojem sastavu ima kapelicu.

“Kapelica Anđela čuvara oduvijek je u našem Centru. Krajem 19. stoljeća, u ovim prostorima gdje je današnji Centar, bila je bolnica sestara milosrdnica i u sklopu te bolnice na kraju grada bila je i kapelica. Tu su bolesnici imali okrjepu za dušu. Kad je 1939. bolnica pretvorena u školu za djecu s posebnim potrebama kapelica je postala sastavni dio te škole. Nažalost, 1945. dolaskom nove vlasti kapelica je zatvorena i nije bila u funkciji do 1994. godine kad je obnovljena i posvećena. Od tada kapelica je svakodnevno otvorena”, govori ravnateljica Nikolika Barišić, a prenosi IKA.

Djeca svakodnevno ulaze u kapelicu, nastavlja Barišić, na satu vjeronauka uče kako se ponašati u crkvi, a ponekad djeca i sama, kad osjete potrebu za mirom i osamom, uđu u kapelicu i proborave tamo neko vrijeme.

Na misno slavlje stigao je i velečasni Josip Ružman, nekadašnji župnik velikogoričke župe bl. Alojzija Stepinca koji je prije 25 godina, prigodom posvećenja kapelice, bio uz biskupa Culeja. “U ovom Domu osjećam se kao svoj na svome, kao član ove obitelji, i sretan sam što su me pozvali na slavlje. Tijekom dvadeset i pet godina, zahvaljujući odličnoj suradnji s ravnateljima i djelatnicima ove kuće, mi smo redovito ovdje slavili Anđele čuvare i zajedno nastojali pomoći ovoj djeci da se izgrade u dobre ljude”, govori vlč.Ružman.