Home Izdvojeno Malena Paris i dalje je u Nazorovoj

Malena Paris i dalje je u Nazorovoj

PODIJELITE

Malena djevojčica Mirjana Paris koja je prošle jeseni pronađena u jednom velikogoričkom parku kako sama luta, još uvijek se nalazi u Domu za djecu u Nazorovoj u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Njezini su se roditelji posvađali i ostavili je prepuštenu samu sebi. Navodno je otac mislio da je otišla s majkom, a majka je mislila da je s tatom. Kako bilo, malena Mirjana Paris već je gotovo godinu dana u Nazorovoj bez ijednog dokumenta kojim bi potvrdili njezin identitet, osiguranje ili pripadnost nekomu ili nečemu. Od Božića nitko od obitelji nije pitao za nju…

Svjetlana Tončetić Bogović, logopedica u Nazorovoj, za Paris kaže da je vrlo brzo prihvatila život u grupi i prilagodila se. -Izborila se za status šefice i brzo je drugima počela zapovijedati. U početku je bilo problema s nerazumijevanjem govora, ali počela je usvajati jezik iako poprilično sporo u odnosu na naša očekivanja. – kaže Tončetić Bogović.

– Ide na logopedske vježbe zato što kasni u govorno-jezičnom razvoju. Kad je došla k nama, uopće nije govorila, odnosno govorila je jezik za koji smo mislili da je kombinacija različitih jezika. Iako sve ide nabolje, ipak malo kasni s obzirom na dob, ali govori sve više. Spaja rečenice, no nedostaje joj riječi pa ide na vježbe kako bi joj se pomoglo – kaže logopedica i dodaje da djevojčica razumije sve što joj se kaže.

– Komunicira verbalno i neverbalno, što joj jako dobro ide. Tako je zapravo komunicirala od prvog dana. Ima izražajnu ekspresiju lica, i vedre, i ljute, i namrgođene face kad joj nešto ne odgovara, pa nema problema s komunikacijom – kroz smijeh kaže logopedica.

Zna se izboriti za svoje mjesto, a u Nazorovoj pretpostavljaju da je tako naučila u obitelji. – Kako ne može puno raspravljati i iskazivati osjećaje riječima, postavi se fizički. U svakom slučaju, ona je veselo, zaigrano dijete. Bila je nekoliko puta na ljetovanju sa svojom grupicom i jako se veseli moru, a u bazenu se kupa kad god vrijeme dopušta – kaže logopedica i dodaje da su djeca ovo ljeto bila čak tri puta na moru, išli su u Tučepe, na Pag i u Vrsar.

Socijalna radnica Maja Brezović kaže da već dugo čekaju dokumente. -Paris nema regulirana statusna pitanja. Nema dokumentaciju. Nema riješeno pitanje državljanstva… Jedino što imamo je kopija obavijesti o mjestu rođenja. Navode se mjesto i datum rođenja te njezino ime i ime majke, a otac nije naveden – kaže M. Brezović i pojašnjava da se dokumentacija još rješava. Status djevojčice, dakle smještaj u neku obitelj, ovisi o rješavanju papirologije: upis u maticu rođenih, državljanstvo, potvrda identiteta i dr. U Nazorovoj očekuju da će nadležni CZSS ubrzati aktivnosti oko toga.

Nepunih godinu dana nakon što je curica Mirjana Paris pronađena napuštena u velikogoričkom parku počet će suđenje njezinu ocu R. R.(25) te djedu R. B.(46) i baki M. B.(46) jer su, prema tvrdnjama tužiteljstva koje ih je objedinilo u jednu optužnicu, svaki na svoj način pridonijeli da ta djevojčica, koja je u vrijeme pronalaska imala samo tri godine, završi sama u parkiću.

Do njezine majke L. S. nitko od istražitelja nije uspio doći, a u razgovoru s njezinom rodbinom iz bjelovarskog kraja policija nije uspjela puno doznati. Rečeno im je samo kako L. S. viđaju jednom godišnje te da živi u Rimu u novoj bračnoj zajednici s Mirjaninom sestricom, ali da ne znaju adresu pa je i Interpol na dodatnim mukama.

Mirjanin otac zajedno sa svojim roditeljima i dalje s nevjericom gleda na cijeli slučaj jer se, ni u jednom pogledu, od samoga početka ne smatraju odgovornim. Sve dok se ne razriješi misterij sudskim putem i presuda ne postane pravomoćna, djevojčica naprosto ostaje u Domu u Nazorovoj. Da je posvojenje “blokirano” pokazuje i zahtjev za posvojenjem koji su podnijeli djed i baka jer na njega, kako kažu, nisu dobili nikakvo rješenje.

U međuvremenu se Mirjanin otac već suočio s boravkom u zatvoru. Početkom godine je, kako doznajemo, uhićen u Austriji na temelju tjeralice zbog starog kriminalnog grijeha iz prošlosti, a sve kako bi odslužio šest mjeseci zatvora. No suđenje zbog povrede djetetovih prava koje ga tek očekuje u Velikoj Gorici moglo bi mu na dulje vrijeme ograničiti slobodu ako mu se sudskim putem dokaže krivnja.

Cijelu priču možete pročitati OVDJE.