Home Izdvojeno Makek: Potpise za raspisivanje Referenduma prikupljat ćemo na cijelom velikogoričkom području

Makek: Potpise za raspisivanje Referenduma prikupljat ćemo na cijelom velikogoričkom području

PODIJELITE

Građanska inicijativa stožera za obranu hrvatskog Vukovara i u Velikoj Gorici organizira akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje Referenduma protiv dvojezičnosti u Vukovaru. Koordinator potpisivanja peticije ispred braniteljskih udruga grada Velike Gorice je 80-postotni invalid Domovinskog rata, Željko Makek.

Cilj Referenduma je osigurati izmjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim bi nacionalna manjina imala pravo na službenu uporabu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva jedinice lokalne samouprave. Naime, prema postojećem Ustavnom zakonu, dvojezičnost je moguća ako nacionalna manjina čini 30 posto populacije, a što je slučaj i u Vukovaru.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma počinje u nedjelju, 17. studenoga i  traje do 1. prosinca.

– Potpisivanje će Velikoj Gorici biti organizirano od 8 do 17 sati ispred Konzuma, na Trgu Stjepana Radića, ispred Zagrebačke banke, kraj tržnice, te na području 45 mjesnih odbora. Vikendom će potpisivanje biti moguće i ispred robne kuće kao i ispred svih triju gradskih crkava, a petkom i na sajmištu – kaže Makek.

Za raspisivanje Referenduma potrebno je 470 tisuća potpisa. U slučaju njegovog održavanja, listić bi izgledao ovako:

Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima
nacionalnih manjina (Narodne novine br. 55/02, 47/10, 80/10, 93/11) mijenja tako da glasi:

“Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici  nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave,  državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine  čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice.”

                             ZA                                                PROTIV

–  Predloženom izmjenom napustio bi se uvjet da pripadnici nacionalne manjine trebaju činiti trećinu stanovništva grada ili općine, i prihvatio bi se uvjet sadržan u ranije važećem Ustavnom zakonu o ljudskim pravima i slobodama i pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj  –  stoji u dopisu Građanske inicijative „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“.