Home Izdvojeno Lomničani posjetili Hrvate u Slovačkoj

Lomničani posjetili Hrvate u Slovačkoj

PODIJELITE

KUD ”Nova zora” protekloga vikenda posjetio je Devinsko Novo Selo u Slovačkoj. Tamo su nastupili na manifestaciji ”Hrvatski dan” koju je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo iz tog mjesta.

15193614_10207549072556867_6104724304299574422_n

– Za naše domaćine veže nas dugogodišnja suradnja i veliko prijateljstvo koje traje već punih 19 godina. Baš stoga je, naš susret nakon dvije godine, kada je ”Rosica” gostovala u Donjoj Lomnici, bio nabijen emocijama – proučili su iz KUD-a.

Prvog dana Lomničani su se predstavili koreografijom Brodskog Posavlja ”Ajd za milim ajd za dragim” koju potpisuje Krunoslav Šokac i prikazom svadbenih običaja pod nazivom „Lomički svati“.

slovacka-1

– Publika bila očarana našim koreografijama koje su im tako vjerno dočarale druženja uz slavonska kola i bećarce, te svadbene običaje lomničkog kraja, pa se doimalo kao da smo na pravoj svadbi te se samo čekalo da svirači pozovu i ostale uzvanike da nam se pridruže na plesnom podiju – pohvalili su se Lomničani.

druzenje-ispred-crkve-u-devinskom-novom-selu

Sljedeći dan zajedno s domaćinima iz HPD ”Rosica” nastupili su u crkvi Sv. Duha u Devinskom Novom Selu, čime je i završen njihov posjet. Kako kažu, rastanak s domaćinima bio je tako nabijen emocijama da nisu mogli zatomiti suze u očima.