Home Gospodarstvo LIDL dao objašnjenje zbog različitih cijena u Hrvatskoj i Sloveniji

LIDL dao objašnjenje zbog različitih cijena u Hrvatskoj i Sloveniji

Navode i da nisu povećavali cijene prilikom prelaska na euro

PODIJELITE

Nakon uvođenja eura kao službene valute mnogim građanima je postalo mnogo jednostavnije uspoređivati cijene, a to se najčešće radi sa cijenama u susjednoj Sloveniji. Na brojim stranama iskočili su katalozi iz trgovina koji pokazuju različite cijene u Hrvatskoj i susjedstvu što izazva čuđenje, ali i ljutnju građana. Jedan od primjera je i LIDL, trgovački lanac koji u našem gradu ima sjedište, ali i dvije poslovnice.

Na upit o razlikama u cijeni oglasili su se i objasnili kako na formiranje cijena u određenoj zemlji utječu mnogobrojni čimbenici – iznos stope PDV-a, trošarina, troškovi analize proizvoda, logistički troškovi i slično. Razliku objašnjavaju i u razlikama u cijeni. U Sloveniji su tako i benzin i dizel jeftiniji što čini razliku u logističkim troškovima za dostavu robe. Po pitanju transporta navode i činjenicu da je Hrvatska specifičnog geografskog oblika te logistika uključuje i otoke, što je dodatan izazov.

“U slučaju usporedbe cijena u slovenskom i hrvatskom Lidlu, stopa PDV-a na hranu u Sloveniji iznosi 9,5 posto, dok je u Hrvatskoj stopa 5 posto za dio proizvoda (kruh, svježe meso i riba, jaja, voće i povrće, jestive masti i ulja, dječja hrana, ulošci i tamponi koje čine cca 10% našeg ukupnog asortimana ), a za ostatak je 25 posto. Što se tiče usporednog računa iz oba Lidla koji je objavljen u nekoliko hrvatskih medija, čak 8 od 10 proizvoda s navedenog računa iz slovenskog Lidla ima stopu poreza 9,5 posto, a u Hrvatskoj 25 posto. Radi se o razlici od čak 15,5 postotnih poena. Nadalje, Hrvatska plaća povratnu naknadu na PET ambalažu u iznosu 0,07 eura što se reflektira na proizvode kao što su mineralna voda i sokovi”, navodi Lidl u priopćenju. Navode i da nisu povećavali cijene prilikom prelaska na euro.

Više informacija i objašnjenja možete pronaći u tekstu Jolande Rak Šajn..