Home Izdvojeno Licitari i jelka iz Turopolja u Zagrebu

Licitari i jelka iz Turopolja u Zagrebu

PODIJELITE

Jaslice časne sestre Ljiljane Grgić iz Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor – Lužnica, turopoljska Božićna jelka s licitarima Svjećarsko-medičarskog obrta Saraga iz Velike Gorice i slike vezenih detalja s narodne nošnje iz Posavine čine ovogodišnju Božićnu izložbu u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije.prilog bozicna izlozba_4Nastojimo približiti našim posjetiteljima i turistima koji dođu u ovaj ured, božićne običaje u Zagrebačkoj županiji. Blagdanski su dani i svi se želimo što ugodnije osjećati i ne smijemo prepustiti neke stvari zaboravu, a to su nematerijalne kulturne baštine i običaji koji su na ovim područjima oduvijek postojali.- rekla je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

prilog bozicna izlozba_5– Proizvodnja licitara je zaštićeno kulturno dobro na svjetskoj listi nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Za Hrvatsku je to jako važno jer je taj obrt, ta vještina znanja proizvodnje licitara bila gotovo pred nestajanjem.- istaknula je Željka Jelavić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu

Licitarska srca prije su se izrađivala za posebne svečane prigode, a djevojkama su ih poklanjali mladići. Roditelji su na proštenjima djeci poklanjali licitare u obliku životinja ili lutaka. Majstori licitari ili medičari proizvodili su medenjake i svijeće, ali i zavjetne darove.prilog bozicna izlozba_2– U ovom blagdansko vrijeme treba reći da su licitari preuzeli i ulogu da se njima kiti božićna jelka. Prije su se drvca kitila jabukama, zlatno ili srebrno obojani orasi koji su često bili umotani u folije od čokolade ili bombona. Od krep papira izrađivalo se cvijeće. – podsjetila je Željka Jelavić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Licitari iz Velike Gorice, obitelj Saraga, ponosni su što upravo njihovih ruku djela krase turopoljsku jelku u središtu Zagreba. Mnogi turisti posjetit će metropolu u ovo blagdansko vrijeme. Vjerujemo da će zastati i pred izlogom Božićne izložbe u Preradovićevoj 42 koja se besplatno može razgledati do 6. siječnja 2016. godine.