Home Izdvojeno LD ‘Srndać’ iz Vukovine proslavilo 70-ti rođendan

LD ‘Srndać’ iz Vukovine proslavilo 70-ti rođendan

PODIJELITE

Lovačko društvo ‘Srndać’ iz Vukovine proslavilo je svoj 70-ti rođendan. Društvo ima 46 stalnih i 70 pridruženih članova i gospodari s dva državna lovišta – Turopoljski lug 1 i 2. Bavi se zaštitom, uzgojem i lovom divljači.

– Gospodarimo s divljom svinjom, srnom, zecom i fazanom, a u prolazu i šljukom. Potrebno je naglasiti kako je Turopoljski lug poplavna šuma te je stanište rijetkih i zaštićenih vrsta – rekao je Željko Vugrić, predsjednik LD ‘Srndać’ Vukovina.

Zeljko-Vugric.jpg

Tako se na području kojim gospodare mogu vidjeti crne rode, dabar, orao štekavac, jastreb, čagalj, lisica i divlja mačka.

Vugrić je naglasio da je djelovanje čovjeka uvelike promijenilo životinjsko stanište Turopoljskog luga.

– Mi smo do devedesetih godine imali migraciju jelena običnog iz Mađarske, preko Bilogore, Garjevice, Žutice,Turopoljskog luga sve do Banovine. Sada toga više nema, napravljene su autoceste bez prelaza za divljač i zapreke na Dravi – dodao je Vugrić.

lovci-Srndac-Slavko-Seki-Zeljko-Vugric_.jpg

Obljetnica društva iskorištena je kako bi se uručila priznanja zaslužnim lovcima, a jedan od njih je i Slavko Seki koji se lovstvom bavi već 50 godina

– Lov se ne može naučiti, lovac se mora roditi, a taj koji se rodi kao lovac on to i postane – objasnio je Slavko.

On je dodao kako lov zahtjeva puno rada, truda i ulaganja pa mnogi zbog toga brzo odustanu. Lovac ne može željeti samo trofeje, divljač treba uzgojiti i dugo čuvati kako bi jednog dana postala trofejni primjerak.

Lovstvo je postalo i unosna gospodarska djelatnost te veliki turistički potencijal cijele Zagrebačke županije. Da je tome tako, govori i podrška koju lovačka društva dobivaju od Županije.

lovci-Srndac-Zeljko-vugric-Rudolf.jpg

– Mi dajemo novac za uređenje lovačkih domova, za hladnjače, za unos divljači te sufinanciramo police osiguranja. Sve su to velika sredstva koja se daju iz Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije – naglasio je
Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Lovstvo je duboko ukorijenjeno u tradiciju Turopolja i uskoro bi moglo postati značajniji generator razvoja našeg kraja, upravo zahvaljujući očuvanoj prirodi i dugoj tradiciji.

[print_gllr id=35275]