Home Kultura Kulturološko-putopisno predavanje ‘Tragovima Vincenta van Gogha’ u POU VG

Kulturološko-putopisno predavanje ‘Tragovima Vincenta van Gogha’ u POU VG

Ovo predavanje odvest će vas na putovanje u sva mjesta u kojima je slavni, ali za života nesretni umjetnik boravio i stvarao

PODIJELITE

U vijećnicu povodom dana Pučkog otvorenog učilišta sljedeći tjedan stiže kulturološko-putopisno predavanje ‘Tragovima Vincenta van Gogha’ koje će održati povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar u utorak 20. travnja s početkom u 19 sati.

– Tri sam godine radila kao vodič u Muzeju van Gogh u Amsterdamu. Upoznala sam gotovo svaki i najsitniji detalj na slikama genijalnog Nizozemca, pa su me sve više fascinirale promjene na njegovim slikama u stilu, bojama i pejzažu. Znala sam da je Vincent van Gogh putovao gotovo cijelog života. Samo tijekom slikarske karijere živio je u Nizozemskoj, Belgiji i Francuskoj. Čitajući o njemu, shvatila sam da su promjene u krajoliku i mjesta u kojima je živio snažno utjecali na njegovo djelo. Odlučila sam krenuti slikarovim tragovima, na dvotjedno putovanje od Amsterdama do juga Francuske, vlakom, kako je putovao i slavni umjetnik – otkrila je povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar.

Nakon što je nekoliko godina organizirala privatna vodstva u amsterdamskom muzeju Vincenta van Gogha, autorica je krenula na putovanje od Amsterdama do juga Francuske. Putem je posjećivala mjesta na kojima je ovaj slikar živio i radio, te tražila motive s njegovih slika, kao i nasljeđe koje je ostavio za sobom.

Inače, opus od gotovo 1800 slika i crteža Vincent van Gogh (1853. – 1890.) stvorio je samo u desetak godina. Slikao je u Nizozemskoj, Belgiji i Francuskoj, a ovo predavanje odvest će nas na putovanje u sva mjesta u kojima je slavni, ali za života nesretni umjetnik boravio i stvarao.

Predavanje je besplatno.