Home Izdvojeno KUD Dučec ponosno predstavljao pjesme i plesove našeg kraja u Italiji

KUD Dučec ponosno predstavljao pjesme i plesove našeg kraja u Italiji

PODIJELITE
Foto: KUD Dučec na gostovanju u Italiji

Kulturno-umjetničko društvo “Dučec” imalo je priliku gostovati na Međunarodnom festivalu folklora u Riminiju, Italiji u periodu od 18. do 21. svibnja. Unatoč izazovima uzrokovanim poplavama na tom području, članovi društva hrabro su krenuli na put već u četvrtak ujutro, a putovanje je trajalo cijeli dan. Sretno su stigli u Rimini kasno navečer, a Rimini ih je dočekao kišom, hladnim i tmurnim vremenom.

Subota je bila posvećena pripremama za nastup na folklornom festivalu. Osim društva iz Mraclina, na festivalu su sudjelovala još 22 društva iz raznih zemalja Europe. Zanimljivo je da je jedan gospodin iz Skoplja prepoznao članove po nazivu “Dučec”. Taj gospodin je 80-ih godina posjećivao festival u Velikoj Gorici i čak surađivao s nekim članovima iz Mraclina, navode iz KUD-a.

“Dučec” je svoj nastup započeo s tamburaškim podmlatkom, najmlađim članovima društva koji su se prvi put susreli s nastupom u inozemstvu. Mladi tamburaši su iznijeli svoj intermezzo izvrsno i bili su sjajan uvod u program koji je “Dučec” pripremio za ovo gostovanje. Nakon njihovog nastupa, ženska vokalna skupina je otpjevala uz pratnju tamburaške skupine, a za kraj je prva postava društva izvela koreografiju iz Podravine. Nakon nastupa uslijedile su razmjene kontakata s nekoliko društava koja su izrazila želju da ugoste “Dučec” u svojim zemljama.

Predsjednik društva Matija Kos pohvalio je sve izvođače te dodao kako je izuzetno zadovoljan nastupom te istaknuo kako se cijelim putem osjećalo posebno zajedništvo i veselje, a posebno mu je drago što se sve više starijih članova, ili onih koji su se zbog obiteljskih razloga privremeno povukli, sada vraća Društvu. “To nam govori da ipak radimo dobar posao i da ljudi to prepoznaju. Zahvaljujem svim svojim članovima na pomoći u organizaciji ovog putovanja.”, dodaje Kos.