Home Izdvojeno KUČKI MOST Za deset dana rušenje, do Božića betonaža

KUČKI MOST Za deset dana rušenje, do Božića betonaža

Kučani su dočekali! Demontaža mosta kreće za 10-tak dana, a most nosivosi 20 tona trebao bi biti gotov do Božića

PODIJELITE

“Nije to nimalo lak, ni brz posao. Potrebno je mnogo i političke volje i pregovora, no s današnjim danom krećemo na posao”, poručio je kritičarima s kučkog mosta gradonačelnik Dražen Barišić i najavio dugoočekivani početak radova. Stari derutni most ne prometuje već godinama, tek ribiči s njega love ribu, a povremeno prolazi, dok nitko ne gleda, i pokoji biciklist. Od danas stari drveni most postaje povijest.

U narednih deset dana pripremit će se potrebne dozvole nakon čega slijede rušenje i demontaža. “Demontaža će potrajati pak 20-ak dana, nakon čega ide temeljenje i ostali radovi do potrebne betonske konstrukcije”, pomno je korake pojasnio Vladimir Jambrek, direktor tvrtke Ciglenica iz Zaprešića koji su uz Vodoprivredu Zagorje izvođači radova. “Najkasnije za mjesec dana kreću radovi na izgradnji, a završno asfaltiranje bit će pred Božić. Jedino nas loši vremenski uvjeti, jake kiše ili poplave mogu zaustaviti”, govori Jambrek.

Novi betonski most u konačnici će biti dug 62 metra, širok 7 i pol, nosivosti 20 tona (za razliku od starog koji je bio tek pet tona nosivosti). Uz to će se napraviti i pješačke staze, te koridor za vozila.

“Novi će most biti čvršći i kvalitetniji, a do jeseni će glavnina radova biti gotova”, poručio je gradonačelnik Dražen Barišić koji podsjeća kako je Kučki most izrađen još 1978., a služio je za prijelaz putnika i robe između Rakitovca i Kuča, kao i za poljoprivrednike koji su na drugoj strani imali svoje parcele. “Most je bio ugrožavan nekoliko puta, posebice tijekom poplava koje su ugrožavale njegovu statiku zbog čega je zadnjih godina bio neupotrebljiv. Sada je tome došao kraj”, govori Barišić.

Novi most olakšat će život stanovnicima dvaju naselja, djelatnicima Hrvatskih šuma, Pilane ili pak Kazneno popravnog zavoda koji su dolazili na posao, a posebno olakšanje bit će zbog putničkog prijevoza jer će na toj dionici ponovo prometovati autobus. “Jednom kad se most napravi bit će spas za ljude i radnike koji njime prometuju. Napokon smo dočekali taj dan, sretni smo i zahvalni gradu i Hrvatskim vodama koji su izdvojili sredstva za projekt” zaključio je predsjednik Vijeća MO Kuče, Mirko Berković. Rok za izgradnju mosta, prema ugovoru, iznosi 200 dana, a vrijednost mu je šest milijuna kuna.