Home Izdvojeno Kućica za knjige stigla u Goricu, a Zoya prva razmijenila slikovnice

Kućica za knjige stigla u Goricu, a Zoya prva razmijenila slikovnice

PODIJELITE

Na dječjem igralištu u Parku dr. Franje Tuđmana postavljena je prva kućica za knjige u Velikoj Gorici. Riječ je o mini knjižnici na otvorenom koja djeci omogućuje besplatnu posudbu i međusobnu razmjenu knjiga. Igrajući se u parku, možda će, poput male Zoye, usput nešto i pročitati.

“Ako dijete nema ništa za raditi, ovdje može čitati”, vršnjacima je poručila Zoya.

kucica4

“Mislim da je ovdje nedostajala upravo kućica za knjige koja će upotpuniti sadržaje na igralištu. Na neki način će i poticati da djeca posegnu za knjigom, a da ne moraju službeno doći u Gradsku knjižnicu. Na klupi u parku im roditelji, djede i bake mogu čitati”, kaže ravnateljica velikogoričke knjižnice Katja Matković Mikulčić.

Knjižničarke Dječjeg odjela Gradske knjižnice u kućicu su stavile prve knjige s naljepnicama na kojima piše da knjige pripadaju upravo mini knjižnicama. Zoja je prva imala čast uzeti knjigu, a zauzvrat je u kućicu stavila jednu svoju slikovnicu.

kucica1

“Stavila sam jednu knjigu unutra i onda sam mogla izabrati koju knjigu želim pročitati. U kućici za knjige ima vrlo zanimljivih knjiga”, rekla je djevojčica.

Projekt se oslanja na ideju svjetskog pokreta Little Free Library za slobodnu razmjenu knjiga koji funkcionira na principu knjiga za knjigu – jednu uzmeš, jednu daš – a predstavlja idealni način promoviranja čitanja među djecom.

“Svako dijete može ovdje doći i slobodno uzeti slikovnicu koju želi, a isto tako da kućica nikada ne ostane prazna, dijete bi trebalo donijeti jednu svoju slikovnicu za uzvrat. Molimo sve koji donesu slikovnicu da na njoj napišu kako ona pripada kućici”, kaže knjižničarka Morana Peranić.

akcija_skolarac2

POZITIVA MEĐU ČITAČIMA

“Ako je neko dijete pročitalo slikovnicu, malo je vjerojatno da će je još koji puta pročitati. Onda neka je donese ovdje pa će je neko drugo dijete pročitati, a ono će uzeti slikovnicu koju možda nema kod sebe doma ili je mi nemamo u našoj Knjižnici. Na taj će način kružiti jedna pozitivna energija između svih dionika knjige”, uvjerena je ravnateljica Matković Mikulčić.

Pokret za slobodnu razmjenu knjiga danas je proširen na preko 70 država svijeta i broji više od 15 tisuća kućica za knjige.

“Znači mi smo sad 71. zemlja u kojoj je postavljena prva kućica za knjige. Na to smo jako ponosni jer cilj je da se osvješćuje i podiže ljubav prema knjizi kod djece od najranijih nogu”, rekla je Matković Mikulčić.

Male knjižnice na otvorenom nastale su sa željom poticanja čitanja, ali i povećanja komunikacije i solidarnosti između pojedinaca u lokalnoj zajednici. Na inicijativu Dječjeg odjela Gradske knjižnice kućice za knjige će biti postavljene i u ostalim velikogoričkim parkovima.

kucica3

“Naš grad s pravom nosi status grada prijatelja djece i siguran sam da je ovo tek početak jer roditelji nas pitaju hoćemo li ovakve male knjižnice otvoriti i u drugim parkovima. Mogu samo potvrditi da ćemo nastojati obuhvatiti što više dječjih parkova”, najavio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

“Imamo već dopise i inicijative roditelja iz drugih dijelova grada Velike Gorice da se i u njihovom parku postavi kućica za knjige i mislim da ćemo ići tim putem”, dodala je Matković Mikulčić.

Kućica za knjige namijenjena je djeci svih uzrasta, od onih najmanjih koji se tek upoznaju sa slikovnicama do onih starijih, koji će do kućice doći potaknuti znatiželjom, ali će u njoj naći zanimljivo štivo namijenjeno svom uzrastu.

“Čitanje je jako dobro zato što čitajući možeš puno više naučiti”, podsjetila je Zoya.

kucica2

Pomoću kućice za knjige možete:

POSUDITI KNJIGU – ako u njoj nađete knjigu koje vaše dijete želi pročitati, uzmite je!

PODIJELITI  KNJIGU – pročitanu knjigu vratite u kućicu ili je posudite prijatelju.

DONIJETI KNJIGU – donesite u kućicu svoj omiljeni naslov tako da ona uvijek bude puna zanimljivog štiva!