Home Izdvojeno Krenula testiranja na novom terminalu Zračne luke

Krenula testiranja na novom terminalu Zračne luke

PODIJELITE

Trideset i jedan mjesec nakon što su prvi radnici tvrtke Viadukt ušli na gradilište terminala novog zagrebačkog aerodroma 99 posto radova je završeno, piše jutarnji.hr. Objekt je sedam mjeseci prije predviđenog otvaranja praktički spreman za tehnički pregled. Sad je to velebna zgrada kojoj nedostaju tek finese kako bi otvorila svoja vrata korisnicima. Na novom aerodromu testirana je rasvjeta na stajanci i u zgradi.

Osim zgrade, uređeno je i parkiralište kapaciteta 1100 mjesta, a na stajanci nedostaju jedino avioni. Unutar zgrade u čekaonicama su već postavljene stolice, uređaji za skeniranje prtljage i putnika na odlaznim mjestima su postavljeni, 30 šaltera za check-in je spremno za primitak putnika. Na informativnim displejima već se sada može pročitati kada avioni sljeću i polijeću. Ali s postojećeg aerodroma. Naime, ovaj dio informativnog sustava novog aerodrom već je spojen sa sustavom na “starom” aerodromu. Prostori s trgovinama i restoranima su završeni i čekaju zakupce i robu. Uglavnom, nedostaju samo sitnice. Među njima je i ploča s nazivom aerodroma. Ali i ona će uskoro biti postavljena.

Ono što sad slijedi je testiranje svih ugrađenih sustava kako bi aerodrom u ožujku sljedeće godine proradio bez ikakvih problema. Prije samog otvaranja bit će obavljeno ukupno 36 tisuća testiranja svih dijelova sustava. Društvo Međunarodna zračna luka Zagreb, koji je osnovao konzorcij ZAIC, upravljanje zračnom lukom preuzelo je 5. prosinca 2013. godine.Novi terminal Međunarodne zračne luke Zagreb (7)

Prema koncesijskom ugovoru, odmah po preuzimanju krenula je i naplata fiksne i varijabilne koncesijske naknade. Koncesionar je do sada isplatio oko 100 milijuna kuna koncesijske naknade. Naknada se plaća kvartalno i prosječno iznosi oko osam milijuna kuna po kvartalu.

U prvoj fazi kapacitet aerodroma će biti pet milijuna putnika. Usporedbe radi, prema procjenama, ove godine će postojeći aerodrom doći do 2,8 milijuna putnika i svojim kapacitetom je premalen da ih primi sve. Ukupna vrijednost investicije je 331 milijun eura. Od toga se 243 milijuna eura odnosi na dizajn i gradnju putničkog terminala, a 88 milijuna eura na održavanje aerodromske infrastrukture tijekom 30-godišnjeg koncesijskog razdoblja.