Home Gospodarstvo Kreće se s postavljanjem fotonaponskih modula na zgrade u vlasništvu Grada Velike...

Kreće se s postavljanjem fotonaponskih modula na zgrade u vlasništvu Grada Velike Gorice

Nakon provedenih analiza OŠ Novo Čiče pokazala se najadekvatnijom za postavljanje takve vrste fotonaponskog sustava

PODIJELITE
Solarne elektrane na OŠ Novo Čiče

Svoju prvu sunčanu elektranu Velika Gorica dobila je upravo na krovu osnovne škole u Novom Čiču u listopadu prošle godine, kako smo prethodno izvješatavali. To je bila prva u nizu elektrana koje su se planirali postaviti na krovove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice.

– Krenuli smo sa postavljanjem fotonaponskih modula na zgrade u vlasništvu Grada Velike Gorice. Sunčana elektrana na krovu OŠ Novo Čiče prvi je takav gradski projekt, a realiziran je uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 68 kWh, što će dovesti do smanjenja CO2 emisija za približno 47,8 tona godišnje – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Podsjećamo, u prosincu 2016. godine DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) je, u sklopu projekta Solarno mapiranje Velike Gorice, sufinancirano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavilo aplikaciju ”Velika Gorica Solarni grad”. Putem navedene aplikacije prikazani su potencijali velikogoričkih krovova od višestambenih zgrada u urbanom dijelu naselja Velike Gorice do javnih zgrada na cijelom administrativnom području Grada, a nakon provedenih analiza OŠ Novo Čiče pokazala se najadekvatnijom za postavljanje prve sunčane elektrane.