Home Izdvojeno Kontrolori leta lažirali prebivališta, u 9 godina oštetili proračun za 1,5 milijun...

Kontrolori leta lažirali prebivališta, u 9 godina oštetili proračun za 1,5 milijun kuna

PODIJELITE

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podignulo je optužnicu protiv osmero kontrolora leta koji su utajom poreza na temelju lažiranja prebivališta oštetili proračune gradova za 1,5 milijuna kuna.

Tereti ih se da su od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2020., kao zaposlenici tvrtke u državnom vlasništvu davali poslodavcu lažne podatke da borave na određenim adresama, iako su stvarno prebivali i boravili na drugim mjestima.

Na temelju lažnih podataka poslodavac im je obračunavao i isplaćivao plaću na način da nisu platili prirez porezu na dohodak gradu u kojem su živjeli u ukupnom iznosu od 1,508.320 kune, za koji su oštetili proračune tih gradova, a sebi pribavili nepripadne materijalne dobiti. Osim toga, isplaćeni su im i uvećani troškovi prijevoza u ukupnom iznosu od 51.112 kuna.

Tužiteljstvo ističe kako se prvookrivljenog 56-godišnjaka, četvrtookrivljenog 64-godišnjaka i osmookrivljenog 54-godišnjaka tereti da su poslodavcu lažno predočili da borave na pojedinim područjima i iz tih mjesta putuju na posao.