Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Ponavljanje

KNJIGA TJEDNA Ponavljanje

PODIJELITE

Knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica i ovog četvrtka predstavljaju knjigu tjedna. Predlažu da ovoga tjedna posegnete za domaćom književnošću i pročitate knjigu „Ponavljanje“.

Ivica Đikić: Ponavljanje

Nakon uspješnih i čitanih romana „Cirkus Columbia“ i „Sanjao sam slonove“ čitatelje neće razočarati niti treći roman iz pera mladog hrvatskog novinara i pisca Ivice Đikića.

Radnja je smještena između Zagreba i Bosne i Hercegovine, povezujući naše prostore još uvijek obilježene bremenom nedavne prošlosti. U središtu zbivanja ovog ljubavnog romana, kako stoji na koricama, ljubavni je trokut između protagonista, novinara Marka, njegove zaručnice Dijane i mladog fra Ljube. Dijana po službenom zadatku putuje u samostan na Šćitu u Rami, ali ju snježna mećava primora da provede jednu noć kod Markove obitelji. Slijede živopisni dijalozi Dijane i članova Markove obitelji koje prekidaju telefonski pozivi Marka i fra Ljube, nesretno zaljubljenog u Dijanu. Drama bez dramatičnosti, rekli bi neki, jer sve što se odvija u toj zimskoj noći do jutra će zamesti snježne pahulje.

Neosporno je Đikićevo literarno umijeće kojim prikazuje istovremeno nostalgičnu i surovu atmosferu. Kao i u svakom ljubavnom romanu, i ovdje ćete pronaći elemente komedije i drame, pa čak i krimića, uz nezaobilaznu društvenu kritiku. Možda i ovaj roman, objavljen 2014. godine u izdanju Naklade Ljevak, uskoro doživi svoju filmsku inačicu kao i prvijenac „Cirkus Columbia“. Jer „Ponavljanje“ je, zasigurno ćete se složiti nakon čitanja, vrlo filmična priča.