Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Victoria Hislop: Oni koji su voljeni

KNJIGA TJEDNA Victoria Hislop: Oni koji su voljeni

Ako ste ljubitelji obiteljskih i povijesnih romana, ovo je idealan roman za vas

PODIJELITE

Victoria Hislop engleska je autorica odavna poznata čitateljima. Njezini romani Otok, Praskozorje, Nit, Povratak oduševili su čitatelje diljem svijeta. S velikom pozornošću pristupa povijesnim temama poput Španjolskog građanskog rata, Prvog te Drugog svjetskog rata obrađujući ih bez nepotrebne patetike, ali s velikom faktografskom preciznošću. Njen najnoviji roman Oni koji su voljeni nije iznimka.

Radnja se događa u Ateni 1941. godine kada nakon gotovo desetljeća političke nesigurnosti Grčka ostaje ideološki duboko podijeljena zemlja. Protagonistica, petnaestogodišnja djevojka Temis najmlađe je dijete u obitelji s četvoro djece u kojoj se jedni priklanjaju desnici, a drugi ljevici. Prvo upoznajemo članove te grčke pravoslavne obitelji i njihovu baku Koralis, najčvršću, najstabilniju stijenu i njene unuke, strogog, principijelnog i tradicionalnog Tanasisa, buntovnog i prkosnog Panosa, razmaženu i pomalo zlobnu Margaritu i najmlađu Temis, odlučnu i tvrdoglavu Temis kroz čije oči pratimo sve što se događa u Grčkoj tada i u bližoj i dalekoj budućnosti. Njihov je otac otišao u Ameriku te se ubrzo prestao javljati, a majka im je zbog psihičkih problema zatvorena u sanatoriju. Obiteljske svađe su im svakodnevica, u kojoj su djeca neprestano na suprotnim stranama, isprva onim banalnim, a kasnije i mnogo ozbiljnijim, poput političkih i društvenih.

Nacistička okupacija dodatno zaoštrava sukobe među onima koje Temis najviše voli. S nacistima dolazi i glad, a kad joj pred očima od gladi umre najbolja prijateljica, Temis se angažira u pokretu otpora. Životni put dovest će je do nemoguće situacije u kojoj će morati odabrati između vlastitih uvjerenja i želje za životom, od pristupanja vojsci pa sve do logora. Autorica potanko opisuje njen životni put od petnaestogodišnje djevojčice pa sve do odrasle žene i majke koja naposljetku doživi lijepe godine. Kako upoznajemo članove njezine obitelji, tako doznajemo za njihova razmišljanja i političke stavove i stranke kojima pripadaju te si na taj način možemo predočiti političku situaciju u tadašnjoj Grčkoj. Drugi svjetski rat sam je po sebi veoma široka tema obrađena sa svih mogućih strana, posebice u književnosti, stoga nas posebno veseli što smo dobili još jedan prikaz tog rata, ali iz grčke perspektive, upravo zato jer je novija povijest Grčke većini čitatelja potpuna nepoznanica.

Autorica ovog romana nije sklona pribjegavati predugačkim opisima i uopće se ne trudi doprijeti do čitatelja patetikom i teatralnošću. Možda upravo zato svejedno uspijeva izvući emociju iz čitatelja, podastirući nam činjenice te samom temom i psihologijom likova koji se tijekom romana mijenjaju i emocionalno rastu. Ako ste ljubitelji obiteljskih i povijesnih romana, tada je Oni koji su voljeni idealan roman za vas.

Pripremila: Marija Cvetnić Hubak