Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Ulla-Lena Lundberg: Led

KNJIGA TJEDNA Ulla-Lena Lundberg: Led

Švedska književnica priču temelji na autobiografskim i etnološkim elementima, a radnja je smještena na otočju između Švedske i Finske u godinama nakon završetka Drugog svjetskog rata

PODIJELITE

Malo rashlađenja u vrućim ljetnim danima mogla bi vam pružiti upravo ova knjiga osvježavajućeg naslova. Švedska književnica Ulla-Lena Lundberg, ujedno i etnologinja po struci, priču romana „Led“ temeljila je na autobiografskim i etnološkim elementima, a radnja je smještena na Örarni, otočju između Švedske i Finske, u godinama nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Dok se svijet polako oporavlja od ratnih godina na zabačeno otočje u Baltičkom moru dolazi novi pastor kako bi preuzeo službu na otoku. Petter Kummel mlad je i poletan svećenik, pun povjerenja i pozitivnog stava, sretan što mu se pružila prilika da vodi vlastitu župu, ali prije svega spreman prikloniti se običajima koji oduvijek vladaju na otoku. Tako blagonaklono prihvaća savjete upućenih otočana vezano uz odnose između dvaju otočkih sela koja su, naravno, kao na svakom otoku na svijetu, oduvijek u nekoj zavadi, upućuju ga u običaje vezane uz odvijanje crkvenog obreda i svakodnevnog života. Pastorova supruga Mona savršeno je sposobna domaćica i poljoprivrednica koja odmah po dolasku uvodi red u župni dvor i oko njega, organizira kućanstvo, brigu o kravama i ovcama te o dovoljnoj količini hrane za sve. Sliku savršene obitelji zaokružuje njihova kći Sanna, umiljato i pametno dijete posebno privrženo ocu. Pametnog, odmjerenog i uljudnog pastora otočka zajednica ubrzo prihvaća dok župni dvor postaje jednim od središta društvenog života na otoku gdje svatko rado uživa u Petterovom i Moninom gostoprimstvu. Uz to, u župi na susjednom otoku Petter pronalazi pravoga prijatelja, također mladog pastora, koji se, za razliku od njega, ne želi skrasiti na ovom oskudnom i izoliranom komadiću kopna.

No, kako bi dobio stalno namještenje u župi, Petter treba položiti i pastorski ispit za koji se priprema koliko god mu to okolnosti i društveni otočani dopuštaju, te uz nepredviđene poteškoće ipak dobiva prolaznu ocjenu kao i pravo da, ako to želi, zauvijek ostane na Örarni.

Odati kako završava priča ne bi bilo fer prema onima koji ju imaju namjeru pročitati, ali tek nakon smirivanja tragičnih događaja moći ćete zaista procijeniti ovaj fascinantan roman. Podastirući nam događaje u usporenom tempu otočkog života koji se događa kroz smjenu godišnjih doba i pripadajućih im radnih i vjerskih obveza i obreda, autorica kao da je završnim poglavljima željela dati kontrapunkt cijeloj priči nakon kojeg čitatelj ostaje i pomalo razočaran, nezadovoljan i u neku prevaren. Kao kad pročitamo bajku koja nije završila sretno. Kao kad nam iznevjere očekivanja. Ali ne mora svaka bajka imati sretan kraj niti nam je dano da se sva naša očekivanja ispune. U ljudskoj je prirodi da se bori za nastavak života, pa makar nam bio potreban i debeo sloj leda da njime zatrpamo nepotrebne viškove naše ljudskosti.

Ulla-Lena Lundberg (1947., Åland) poznata je i višestruko nagrađivana finsko-švedska spisateljica. Napisala je nekoliko putopisa, niz romana, radiodrame, pjesme, novele te antropološke radove. Roman „Led“ (2012.) smatra se vrhuncem njezine proze, prava su prodana u desetak zemalja, naklada u Finskoj dosegla je 150000 primjeraka te je nagrađen najprestižnijom finskom književnom nagradom „Finlandia“.