Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Rosa Liksom: Kupe br. 6

KNJIGA TJEDNA Rosa Liksom: Kupe br. 6

Radnja je smještena u (naravno) kupe broj 6 Transibirske željeznice na putu od Moskve do Ulan Batora u dalekoj Mongoliji, na putu tijekom kojem je igrom sudbine u tom kupeu na višetjednom putovanju zaglavilo dvoje glavnih likova – šutljiva finska studentica arheologije (kojoj do kraja romana ne saznajemo ime) i sirovi ruski građevinac Vadim Nikolajevič Ivanov.

PODIJELITE

Kada se finska književnica, slikarica i spisateljica Rosa Liksom prihvatila pisanja ovog nagrađivanog kratkog romana, za nadahnućem nije morala posezati negdje daleko jer ova bi priča lako mogla biti – i njezina. I sama nekadašnja studentica moskovskog sveučilišta, fascinirana je Rusijom koja je središnji motiv nekoliko njezinih djela, pa tako i naše ovotjedne preporuke – romana „Kupe br. 6“.

Radnja je smještena u (naravno) kupe broj 6 Transsibirske željeznice na putu od Moskve do Ulan Batora u dalekoj Mongoliji, na putu tijekom kojem je igrom sudbine u tom kupeu na višetjednom putovanju zaglavilo dvoje glavnih likova – šutljiva finska studentica arheologije (kojoj do kraja romana ne saznajemo ime) i sirovi ruski građevinac Vadim Nikolajevič Ivanov. Dakle, zaboravite sve romantične predodžbe o ruskim pustopoljinama prekrivenim snijegom kroz koje se kočijom na udaljenu daču sretno vraća doktor Živago. Rusija koju naziremo kroz prozore vlaka oronula je, hladna i siromašna zemlja. U kupeu se miješaju smrad jeftinog duhana, hektolitara ispijene votke i luka iz Vadimove naprtnjače. Prostakluci kojima Vadim obasipa mladu Finkinju na trenutke su neizdrživi i njoj i nama čitateljima. Pa zašto onda čitati ovaj roman? Najbolje je to rečeno u jednom od prikaza ove knjige – zato što „istodobno uvjerljiva i odbojna, ova vas priča osvoji i drži do kraja“. I zaista je istina, jednom kad počnete, nećete moći stati čitati, i stranice ćete okretati jednako pravilno i ravnomjerno kao što odzvanja jeka tračnica u ruskoj stepi. Slika Rusije i njezinih gradova, sela i ljudi, Vadimova priča i priča mlade Finkinje, njegovi jednostavni i njezini složeni razlozi za ovo putovanje – sve to složit će se u prikaz ove uvijek specifične zemlje i njezinih ljudi koji nećete tako lako zaboraviti.

Rosa Liksom (r. 1958., Ylitornio) nagrađivana je finska spisateljica, ali i renomirana slikarica i redateljica. Potječe iz obitelji farmera i lovaca na sobove sa sjevera Finske. U dobi od sedamnaest godina napušta Laponiju zbog studija antropologije i društvenih znanosti na sveučilištima, prvo u Helsinkiju, a potom u Kopenhagenu i Moskvi. Pored navedenog, mladost su joj obilježila i ljeta provedena u Parizu te život na sjeveru Norveške. Prve tri knjige napisala je za svog boravka u Christianiji, u Kopenhagenu. Za svoj debitantski roman „Yhden yön pysäkki“ (1985.) dobila je nagradu „J. H. Erkko“, dvaput je bila nominirana za nagradu „Nordic“, a za roman „Kupe br. 6“ (2011.) dobila je „Finlandia Literary Prize“.

autorica: Ivana Grubačević