Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Riad Sattouf – Arapin budućnosti

KNJIGA TJEDNA Riad Sattouf – Arapin budućnosti

Knjiga otkriva svakodnevicu arapskog svijeta gledanu drugačijim, dječjim očima bez predrasuda te je ostavljena nama da ju sami prosuđujemo u svoj njenoj različitosti

PODIJELITE

Ovotjedna knjiga (strip) tjedna u stvari je serija ilustriranih memoara objavljivanih u svescima. Kod nas, u izdanju Fibre, do sada su objavljena prva tri sveska, a četvrti, kako im trenutno na web stranici stoji – je u najavi, s planiranim izlaskom 15. travnja 2019. Dakle, uskoro.

Autor i crtač Riad Sattouf, nagrađivani je francuski ilustrator poznat između ostaloga i po svome dugogodišnjem grafičkom angažmanu u satiričkom časopisu Charlie Hebdo u kojem je imao svoju strip kolumnu, a usto je i novoafirmirani redatelj s dva režirana filma, od kojih je za prvog,  2010. dobio nagradu Francuske filmske akademije za najboljeg debitanta.

Priča Arapin budućnosti njegovo je autobiografsko djelo s prikazom jednog sasvim neobičnog nomadskog odrastanja razvučenog između dva svijeta – odrastanja u potrazi za boljim koje je uvijek nekako blizu, ali nikada sasvim tu i nikada sasvim po volji. Naime, Riad je dijete oca Sirijca i majke Francuskinje, a svoje je djetinjstvo, kojeg u Arapinu budućnosti živopisno opisuje, proveo na relaciji ruralne Francuske, Libije u vrijeme vladavine Muammar al-Gaddafija te Sirije u vrijeme vladavine Hafez al-Assada, balansirajući između kulturoloških, obrazovnih, odgojnih te inih različitosti dvaju svjetova – europskog i arapskog.

Majku opisuje kao pomalo povučenu i u određenoj mjeri pasivnu francuskinju, koja se na nagovor njegova oca, u želji za ostvarenjem njegovih ambicija (oca koji je u romanu prikazan kao ipak nešto kompleksija figura, koja se vremenom i Riadovim odrastanjem degradira iz statusa oca heroja do tek običnog, manjkavog čovjeka), pristaje iseliti iz rodne Francuske i otputiti na drugi dio svijeta (kulturolološki i geografski), u potrazi za dobrim životom kojemu se otac, kao u Francuskoj akademski obrazovan profesor – nada i kojeg traži u tom novom arapskom svijetu, koji se dolaskom gorenavedenih vođa na vlast tek počinje iznova rađati, bujati i oblikovati te naoko nuditi nove prilike i mogućnosti za ostvarenje sna o velikom arapskom narodu.

U ovom lijepo opisanom i interesantnom portretu jednog djetinjstva, opisane su brojne kulturološke različitosti prikazane kroz nevinost, znatiželju i neposrednost djeteta. Otkrivena je svakodnevica arapskog svijeta gledana drugačijim, dječjim očima bez predrasuda te je ostavljena nama da ju sami prosuđujemo u svoj njenoj različitosti, protkanom duhom vremena i vjere tamošnjeg naroda u bolju budućnost. Ponegdje apsurdna, drugačija, ponegdje šaljiva i nevjerojatna ova priča uvijek ostaje čitka, nepredvidiva i uvijek puna života, pozivajući nas da s užitkom upijamo svaku njenu sliku i da s užitkom okrećemo svaki novi list.

Pripremio: Matija Katulić