Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Ole Thorstensen: Raditi kako treba – Dnevnik majstora stolara

KNJIGA TJEDNA Ole Thorstensen: Raditi kako treba – Dnevnik majstora stolara

Roman je proizašao iz osobne frustracije zato što suvremeno društvo premalo cijeni manualni rad, ne priznaje ga kao nešto važno i nužno, trivijalizira ga, dok istodobno previše veliča akademski, "apstraktni" rad

PODIJELITE

Norvežanin Ole Thorstensen nije profesionalni književnik, a „Raditi kako treba“ njegova je prva knjiga. Ujedno jedna od onih koju poželite smjesta imati u svojoj biblioteci! Knjiga je posveta njegovoj profesiji – stolarstvu – ali i svakom dobro obavljenom manualnom (i drugom) poslu.

Tijekom nedavno održanog Festivala svjetske književnosti autor nije nimalo slučajno nastupio u duetu s Milanom Majerovićem-Stilinovićem, čovjekom koji se na jednako neposredan, jednostavan i iskren, a i vrlo intimistički način bavi temama koje su mu životno bitne.

Ole Thorstensen (1965.) izučeni je stolar koji je nakon 30-ak godina rada u graditeljstvu napisao knjigu opisanu kao “izvještaj o adaptaciji jednog potkrovlja”. Njegov debitantski roman proizašao je, kako je rekao, iz osobne frustracije zato što suvremeno društvo premalo cijeni manualni rad, ne priznaje ga kao nešto važno i nužno, trivijalizira ga, dok istodobno previše veliča akademski, “apstraktni” rad.

„Mislim da priča o tome kako radimo stvari može biti itekako zanimljiva – u romanu sve može biti zanimljivo. Pročitao sam mnogo različitih knjiga i znam da knjige mogu biti zanimljive bez obzira o čemu se u njima radi.“

I zaista, iako možda pojma nemate o terminima stolarske struke, lako ćete uroniti u pripovijedanje o preuređenju životnog prostora jedne obitelji pri čemu ćete se zajedno s autorom radovati i majstorovom napretku i klijentovom zadovoljstvu dobro obavljenim poslom. Što pritom znači „raditi kako treba“? Znači raditi predano, znači brinuti o tome da stvari budu napravljene ispravno u svim fazama rada, znači posvetiti kako osmišljavanju tako i samoj izvedbi dužno vrijeme, znači napraviti nešto kvalitetno, a ne ofrlje. Znači imati poštovanja prema svakom dijelu procesa, želju da naučimo ako nešto ne znamo, strpljenja kad dođe do problema i – kad sve bude gotovo – mogućnost da se bez žaljenja osvrnemo na svaki zabijeni čavao. Zvuči poznato zar ne? I ne zvuči li zapravo kao svojevrsni pravilnik za život također?

“Mi se ponašamo kao da nas ništa ne pogađa, uzimamo stvari zdravo za gotovo. Ali stvari utječu na nas, i stvari koju jedemo i odjeća koju nosimo, pa naravno i način na koji se to proizvodi. Ako u mojoj knjizi postoji ikakva pouka ili nekakva etička lekcija, ona je ta da moramo imati više poštovanja prema raznim stvarima kojima se ljudi bave”, kazao je prigodom zagrebačkog razgovora Thorstensen. No njegova knjiga je i puno više od toga i vjerojatno ste do sada shvatili da funkcionira i kao neka vrsta duhovnog vodiča… Još nam samo preostaje nadati se da ćemo u potrebi i sami naletjeti na „majstore“ njegovog tipa.

Pripremila: Ivana Grubačević