Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Mudrost vukova: Kako razmišljaju, planiraju i skrbe jedni o drugima

KNJIGA TJEDNA Mudrost vukova: Kako razmišljaju, planiraju i skrbe jedni o drugima

Iako ovaj roman spada u publicistiku, stil pisanja više podsjeća na dobar roman u kojem jedva čekate krenuti sa sljedećim poglavljem da saznate što će se dogoditi

PODIJELITE

Ellie H. Radinger odrekla se odvjetničke karijere kako bi se posvetila svojoj pravoj strasti: proučavanju vukova. Koliko je ta strast velika, govori činjenica da Ellie već dvadeset i pet godina najveći dio svake godine promatra divlje vukove u Nacionalnom parku Yellowstone. Zbilja fascinantna činjenica kad se uzme u obzir da to uključuje dugačke periode življenja u potpunoj samoći, svakodnevna dizanja u zoru te čekanje i promatranje vukova na ekstremno niskim temperaturama. No to je cijena strasti i posvećenosti, a nama to donosi ovu predivnu knjigu u kojoj ćete naučiti sve o vukovima, njihovoj inteligenciji i mudrosti, njihovom odnosu s drugim vukovima, životinjama i ljudima.

Tako primjerice saznajemo da su vukovi iznimno posvećeni svojoj obitelji te naročito brinu o mladima, ozlijeđenima i starima. Saznajemo i da su iznimno bitni za naš eko sustav, da se vole igrati i istraživati, da je njihova potreba da zaštite dom i obitelj vrlo snažna. Vjerojatno ste i čuli bar neke od tih činjenica o vukovima, no u ovoj knjizi, autorica Ellie nam kroz pitki i zanimljivi pripovjedni stil neke činjenice donosi u potpuno drugačijem svjetlu.

Također, ona opovrgava i neke mitove poput onih o „alfa-vukovima.“ Navedimo jedan: „Alfe sve određuju i nadziru, vode lov, smiju prvi jesti i samo oni se pare.“ Te su mitove pobila terenska istraživanja provedena u slobodnoj prirodi, a autorica nam kroz niz primjera objašnjava kako je to do tih mitova došlo i zašto nisu točni. Također, veoma zanimljiva činjenica koju ne znaju mnogi – gavrani i vukovi najbolji su prijatelji. Zanima vas zašto? Kako je do toga došlo? Najbolje da i sami zavirite u knjigu i saznate.

Iako ovaj roman spada u publicistiku, stil pisanja više podsjeća na dobar roman u kojem jedva čekate krenuti sa sljedećim poglavljem da saznate što će se dogoditi – u ovom slučaju jedva čekate pročitati novu priču o ovim dlakavim, odanim i mudrim četveronošcima. Bonus je mudra misao na početku svakog poglavlja koja zapravo opisuje mudre vukove od kojih svakako možemo puno naučiti. Jedna od onih koja nam najbolje opisuje ta posebna stvorenja glasi ovako: „Ono najautentičnije u nama jest naša sposobnost da stvaramo, trpimo, mijenjamo se, volimo i budemo jači od naših patnja.
(Ben Okri)

Pripremila: Anja Kaltnecker