Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Luna

KNJIGA TJEDNA Luna

PODIJELITE

Knjiga tjedna ovaj puta namijenjena je ljubiteljima fantastike, naročito mlađim čitateljima (i svima koji se tako osjećaju).

Fantastika je danas jedan od najtraženijih žanrova za mlade. Police knjižnica i knjižara pune su naslova stranih autora kojima je Robert Naprta svojim romanom Luna opasna konkurencija.

Okosnicu ovog romana čini Luna, šesnaestogodišnja djevojka, koja ostavši bez roditelja mora izaći iz poznate okoline te utočište pokušava naći u tetinoj obitelji. Tamo je suočena s tajnama koje bi je mogle stajati života. Laži i obmane kojima je okružena guraju je u zagrljaj vampiru Alexu. Međutim, kako su vukodlaci i vještice u vječnom ratu s vampirima, njihova je ljubav zabranjena. Roman je temeljen na legendama koje se našim prostorima provlače već stoljećima. On provodi čitatelja hrvatskim krajevima koje dobro poznaje – i koje nikada više neće gledati istim očima. Uz vješto uplitanje povijesti i društvenih prilika stvoren je mladenački roman, pun ljubavi i akcije koji prati sukobljene svjetove Svjetla i Tame od Austrougarske do danas.

Mnogi su na prvu loptu kazali da je ovo hrvatska verzija popularnog američkog Mladog mjeseca, međutim „tko god da pročita roman shvatit će da to nema veze s Mladim mjesecom“ ustvrdio je autor. “Ajmo vratiti dite materi – ili vampiri su, podsjetimo, autohtoni hrvatsko-balkanski proizvod, a vukodlaci, vještice i ostali mračni likovi već stoljećima stanovnici svakog hrvatskog i općenito balkanskoga sela“ kaže Naprta.Za bajkovite ilustracije Lune zaslužna je mašta umjetnika jedinstvenog likovnog izričaja – Zdenka Bašića, mladog, nagrađivanog ilustratora, čiji rad je prepoznat i izvan granica Hrvatske.

Ukoliko razmišljate koju glazbenu podlogu odabrati za čitane ovog romana preporučamo grupu Elemental i njihovu Lunu – pjesmu u kojoj se prvi puta u Hrvatskoj spajaju književnost i glazba.

Svi ljubitelji fantastike rado će posegnuti i za nastavcima Lune u kojima ova zanimljiva djevojka doživljava nove fantastične avanture!

Autorica teksta: Morana Peranić