Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Lisa Halliday: Asimetrija

KNJIGA TJEDNA Lisa Halliday: Asimetrija

Ispričana u tri različite i jedinstveno uvjerljive priče koji se odvijaju u različitim vremenskim periodima tijekom 2000-ih, istražuje neravnoteže koje potiču mnoge ljudske probleme: nejednakosti u dobi, društvenom statusu, moći, talentu, bogatstvu, slavi, pravdi…

PODIJELITE

Postoji stara izreka koja kaže da će strani novinar koji otputuje na Bliski istok i zadrži se tjedan dana vratiti kući i napisati knjigu u kojoj će iznijeti rješenje svih bliskoistočnih problema kao da ga ima u malom prstu. Ako ostane mjesec dana, napisat će novinski članak koji vrvi veznicima „ako“, „ali“ i „no s druge strane“. Ako ostane godinu dana neće napisati ništa.“ – citat iz knjige

Posebno inventivan i upečatljiv  debitantski roman u pričama o ljubavi, sreći i neraskidivosti života i umjetnosti dobitnik je nagrade Whiting za 2017. Nagrada Whiting američka je nagrada koju svake godine dobiva deset novih pisaca za djela u raznim kategorijama. Nagradu sponzorira Zaklada  Whiting, a  dodjeljuje se od 1985. Dobitnici dobivaju novčanu nagradu.

Ispričana u tri različite i jedinstveno uvjerljive priče koji se odvijaju u različitim vremenskim periodima tijekom 2000-ih,  „Asimetrija“ istražuje neravnoteže koje potiču mnoge ljudske probleme: nejednakosti u dobi, društvenom statusu, moći, talentu, bogatstvu, slavi, pravdi…

Prvi dio (Ludost) vezan je uz  mladu američku urednicu u izdavačkoj kući Alice i njezinu vezu s poznatim, puno starijim književnikom Ezrom Blazerom. Izvrsna priča o neočekivanoj romansi koja se odvija u doba ranih godina rata u Iraku. Oboje žive i rade u New Yorku, a priča prati njihovu vezu s vremenom, budući da se u pozadini događaju mnogi svjetski događaji, a najočitiji je početak rata u Iraku.

U drugom dijelu (Ludilo) pripovijeda nam Amar, američki državljanin iračko-kurdskog porijekla koji putuje u posjet bratu u Kurdistan te ga imigracijski službenici privedu pod sumnjom za terorizam i vikend provodi na aerodromu Heathrow u Londonu. Tijekom sati zatočenja prisjeća se svog života u Americi, posjeta Iraku tijekom rata i svog brata, liječnika koji je tijekom djetinjstva u Americi naučio svirati klavir, koji je nestao. Kroz priču saznajemo detalje o teškoj sudbini dijela obitelji koji je ostao u Iraku odbivši emigrirati u SAD.

Treći dio (Ploče za pusti otok Ezre Blazera) napisan je kao snimka radioemisije BBC-a u kojoj znameniti pisac govori o svojim glazbenim afinitetima, životnim iskustvima i ljubavima. Prošlo je više godina, a tijekom radijskog intervjua za BBC 2011. godine doznajemo da je Ezra Blazer napokon dobio Nobelovu nagradu za književnost. Tijekom intervjua spominje da je njegov mladi prijatelj napisao mali roman, nagovještavajući Amarovu priču.

Knjiga „Asimetrija“ predstavlja uistinu originalno djelo književne zvijezde u usponu koje će osvojiti svakog čitatelja. Prijevod potpisuje Vlatka Valentić, redovna članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, a objavila ju je zagrebačka nakladnička kuća Vuković&Runjić, 2020. u Biblioteci Vretence 1999-2020 : dvadeset prva godina Naklade Vuković & Runjić, samo dvije godine nakon premijernog objavljivanja. Pod kataloški materijalni opis knjige spada i podatak da knjiga ima 267 stranica teksta.

Lisa Halliday (1976.) američka je autorica od koje u spisateljskom smislu možemo puno očekivati. Studirala je povijest umjetnosti na Harvardu, a nakon diplome zaposlila se kao pomoćnica književnog agenta, ali je nakon više godine napustila taj posao i posvetila se pisanju. Nagradu Whiting za beletristiku dobila je 2017. Njezinu „Asimetriju“ su ugledne novine i časopisi proglasili jednom od deset najboljih knjiga 2018. godine., a bila i jedna od omiljenih knjiga bivšeg američkog predsjednika Obame. Autorica trenutno živi u Italiji sa suprugom i kćerkom.

 

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić