Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Kalin Terzijski: Postoji li netko tko vas voli

KNJIGA TJEDNA Kalin Terzijski: Postoji li netko tko vas voli

U biranju štiva za čitanje nitko ne bi trebao izostaviti Terzijskog koji svojim humorom i cinizmom prikazuje životne situacije i dodatno tjera čitatelja da se zapita postoji li netko tko ga voli

PODIJELITE

Zbirka priča Postoji li netko tko vas voli možda je previše radikalna za prosječnog čitatelja, ali je svakako dojmljiva.

Kalin Terzijski suvremeni je bugarski pisac. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sofiji gdje je radio kao psihijatar. Početkom 2000. godine odlučio se posvetiti pisanju i otad je objavio četiri romana, tridesetak zbirki priča te tri zbirke poezije. Dobitnik je Europske nagrade za književnost 2011. godine za zbirku priča Postoji li netko tko vas voli.

Ova zbirka priča, suptilnog smisla za humor, sadrži 16 kratkih i dojmljivih priča. Od prve priče Postoji li netko tko vas voli do posljednje priče Umor od shvaćanja protagonisti su muškarci. U većini priča prikazan je odnos muškarca prema ženi, kao npr. u Tuči kada suprug pretuče ženu, ali mu ona svejedno oprosti, ili u Dva konkretna slučaja gdje muškarac ubija supruge jer svaka od njih ima manu koja mu se ne sviđa.

U sekundi su mu kroz glavu prošla lica posljednjih pet žena: Ruti, koja je hrkala, Gertrude koja se brijala njegovom britvom, Brunhilde koja je stavljala peršin u zelje, Lothen koja je prala njegove crvene čarape s donjim rubljem i Karin koja je ispuštala odvratne zvukove dok je pila kavu.“

Priče se odnose na ljudske sudbine i svijet u kojem živimo. Jedinstveni, često ekscentrični likovi u ovim pričama proživljavaju, iako rijetko, ugodan život. To su marginalizirani stanovnici Sofije – prosjaci, prostitutke, preljubnici, nasilnici, ubojice i ostali nezadovoljni građani u potrazi za razumijevanjem i smislom u svojim bespomoćnim životima.

Terzijski piše prozu koja se pokazuje kao univerzalna, to je proza o raznim ljudima i njihovim samoćama. Izuzetno ironičan ton sa dozom komedije te osjećaj da sluša psihijatrijske priče u čitatelju pobuđuju interes za daljnjim čitanjem jer autor ne piše šturim formalnim stilom već neposredno kroz priče likova potiče na razmišljanje.

„Lako povjerujemo kad nam kažu da nas mrze, a teško povjerujemo kad nam kažu da nas vole.“

U biranju štiva za čitanje nitko ne bi trebao izostaviti Terzijskog jer je prvenstveno riječ o izuzetno nadarenom piscu koji svojim humorom i cinizmom prikazuje životne situacije i dodatno tjera čitatelja da se zapita postoji li netko tko ga voli.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Pripremila: Nikolina Grubišić-Čabo