Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Jelena Zlatar Gamberožić : Strani gradovi

KNJIGA TJEDNA Jelena Zlatar Gamberožić : Strani gradovi

trani gradovi zbirka su „priča britkih i neizvjesnih, različitih i neusporedivih“

PODIJELITE

Kalendarski smo zakoračili u jesen koja nam uz svoje vremenske (ne)prilike donosi i nešto više vremena za čitanje. Ovotjednu književnu preporuku pronašli smo na polici s domaćim naslovima i vjerujemo da bi vam mogla upotpuniti pokoju kišnu večer i uvjeriti vas kako su i hrvatski pisci itekako vrijedni čitateljske pažnje.

Jelena Zlatar Gamberožić rođena je 1982. u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je zaposlena u Institutu za društvena istraživanja. Osim znanstvenih istraživanja i knjiga s područja sociološke analize, vješta je u pisanju proznih djela. Dosad su joj objavljene zbirke priča Odjavna karta (2014.), Ticala (2016.) i Strani gradovi (2018.), te roman Slijepa točka (2015.).

Kao što je na koricama knjige navedeno, Strani gradovi zbirka su „priča britkih i neizvjesnih, različitih i neusporedivih“. Doista je teško staviti ove priče pod zajednički nazivnik jer se one razlikuju i stilski i tematski. S druge strane, postoji nešto što ih povezuje – mogu se čitati neovisno jedna o drugoj, ali ostavlja još bolji dojam čitati ih jednu za drugom tražeći poveznice. Likovi su i muškog i ženskog spola, uspješni ili nešto manje uspješni, često nostalgični za nekim prošlim vremenima ili zabrinuti za ona buduća. Suočavaju se sa sjećanjima, gubicima, nasiljem i drugim životno važnim iskustvima. Primjerice, u priči po kojoj zbirka i nosi ime, muškarac kojeg je žena napustila i za sobom odvela jednogodišnje dijete očajnički traga za njima po cijelome svijetu. Grad za gradom traži među strancima poznata lica i prisjeća se goleme očinske ljubavi bez koje mu je život izgubio smisao. Njegovi osjećaji toliko su opipljivi da mu čitatelj odmah želi potrčati u pomoć, ali onda se postavlja pitanje a što ako je potrebno čuti i drugu stranu? Može li junakinja priče koja slijedi, a možda i prethodi, odgovoriti na to pitanje svojim razmišljanjima: „Sjedam u krevet i protežem se. A zatim me misli opet počinju napadati, kljucati kao crne vrane svojim velikim kljunovima u parku ispred naše zgrade. Dovoljno dobar brak. Ili rastanak. Imam li dovoljno dobar brak? Imam li dovoljno za rastanak?“

Lako je uživjeti se u intiman svijet likova, koje autorica vješto uklapa u suvremeno otuđeno društvo, i nakon 18 priča poželjeti pročitati još pokoju. Uz talent pisanja kratkih priča Jelene Zlatar Gamberožić, sigurni smo da na njih nećemo predugo čekati.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić