Home KNJIGA TJEDNA KNJIGA TJEDNA Jan Carson: Potpirivanje

KNJIGA TJEDNA Jan Carson: Potpirivanje

Pitak, uzbudljiv i nesvakidašnji roman koji hrabro progovara o društvenim problemima, politici, nasilju i bremenu roditeljstva

PODIJELITE

Ljeto je, a istočni Belfast gori. Kada nepoznati piroman započne s požarima i traženjem većih građanskih sloboda od vlasti, pridruže mu se i ostali nezadovoljni građani i ubrzo krene nezaustavljivi val nemira. Liječnik Jonathan Murray samohrani je otac kojeg tište sumnje da njegova tek rođena kći nije bezopasna kako se na prvi pogled čini. Je li moguće da je jedna od Nesretne Djece Belfasta? Sammyja Agnewa, pak, progone vlastita zlodjela iz prošlosti, a sada i u svome sinu Marku vidi iskru zla kakva je i u njemu nekoć tinjala. Obojica očeva odlučna su u namjeri da spriječe širenje zla, ali za to im treba mnogo, mnogo hrabrosti. Kada im se putevi ukrste u liječničkoj ordinaciji, i kada obojica izvuku nešto iz toga susreta, hoće li se odvažiti provesti svoje namjere u djelo? Jan Carson ispisala je pitak, uzbudljiv, nesvakidašnji roman koji hrabro progovara o društvenim problemima, politici, nasilju i bremenu roditeljstva. Apokaliptična kulisa grada obavijenog plamenim jezicima u opreci s djecom s posebnim moćima daje savršenu magično-realističnu jukstapoziciju koja svjedoči o autoričinu briljantnom stilu. Za roman Potpirivanje Carson je 2019. nagrađena Nagradom Europske unije za književnost. (s korica)

„Ljudi se ne mijenjaju, koliko god se trudio utjecati na njih. Ako se rodiš zao, uvijek ćeš biti takav. Rodiš se dobar, uvijek ćeš ustvari biti pošten čovjek, što god ti život priredi.“

Knjiga spada u područje magijskog realizma i premijerno je objavljena 2019. te već 2021. u Hrvatskoj. Ima 281 stranicu teksta. Nakladnik je izdavačka kuća  Hena com iz Zagreba.

Koliko god se trudiš nekoga usmjeriti, na kraju dana oni mogu biti samo ono što zapravo jesu.“

Prevoditeljica je Una Krizmanić Ožegović profesorica engleskog i portugalskog jezika i književnosti  te  članica Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca.

 „Sva djeca naude ljudima. Najviše naude svojim roditeljima.“

Jan Carson (Balllymena) irska je spisateljica. Piše kratke priče i romane, a radi i kao voditeljica umjetničkog programa. Prvi, magično realističan roman o dječaku koji polako nestaje Malcolm Orange Disappears objavila je 2016. godine, na oduševljenje književne kritike. Sa zbirkama kratke priče osvojila je nagradu „Harpers’ Bazaar“ 2016., a s romanom Potpirivanje Nagradu Europske unije za književnost 2019.. U godini 2017. izašla joj je zbirka kratke fikcije Postcard Stories, nastala tako što je Carson svakoga dana u 2015. godini pisala po jednu priču na poleđini razglednice i slala je prijatelju. Zagrebačka publika imala ju je prilike upoznati na Festivalu europske kratke priče (FEKP) 2018. godine. Živi i radi u Belfastu.

Raspoloživost knjige u Gradskoj knjižnici provjerite OVDJE.

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić