Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Goran Vojnović: “Smokva”

KNJIGA TJEDNA Goran Vojnović: “Smokva”

PODIJELITE

Stigao nam je još jedan četvrtak i nova književna preporuka knjižničara Gradske knjižnice Velika Gorica. Ovog vikenda čitajte najnoviji roman Gorana Vojnovića – “Smokva”.

Dok nam se polako bliži kraj ljeta, a na stablima dozrijevaju smokve, imate još taman toliko vremena da se u hladovini njihovih stabala (ali i bilo gdje drugdje) posvetite istoimenom predivno napisanom romanu, djelu vrsnog slovenskog pripovjedača mlađe generacije Gorana Vojnovića. Njegov najnoviji roman “Smokva” rekonstrukcija je jedne obiteljske povijesti, knjiga prisjećanja na tri generacije, tri bračna para i njihove životne priče.

Aleksandar i Jana, Vesna i Safet, Jadran i Anja – od Drugog svjetskog rata i poraća preko raspada Jugoslavije do našeg vremena odvijaju se tri ljubavne priče i oblikuju sudbine protagonista. Centar cijele priče je stara obiteljska kuća u Momjanu, u Istri, gdje nakon smrti djeda Aleksandra trideset-i-nešto-godišnji Jadran odlazi s majkom Vesnom kako bi sve pripremili za pogreb. Kroz Jadranova prisjećanja saznajemo o djedovu doseljenju u Momjan s mladom suprugom Janom i gradnji kuće u obližnjem selu, njegovu poslovnom putu u Egipat nakon kojeg Jana postaje dementna te u kući koju zapravo nije podnosila dočekuje i kraj svojeg života. Jadran pripovijeda i o upoznavanju svoje majke Vesne i oca Safeta, o njihovom preseljenju u Ljubljanu i očevu iznenadnom nestanku – odlasku u Bosnu, u rodnu Bosansku Otoku na rijeci Uni, na samom početku rata 1992. Otišao je bez objašnjenja, a vratio se nije nikad, što je u Jadranovu svijetu ostavilo veliku prazninu koju možda pokušava popuniti i pripovijedanjem ove priče. U njoj nam govori i o svojoj mladenačkoj ljubavi i braku s Anjom, djevojkom iz imućne ljubljanske obitelji, koja također nenadano nestaje. Njezin nestanak za Jadrana otvara mnoga pitanja i prisiljava ga da konačno preispita svoje dotadašnje životne izbore, a odgovori se možda nalaze i u postupcima njegovih predaka.

S korica knjige:
“Smokva vrvi od jakih, ali zatomljenih emocija, a iz sočnoga mediteranskog, prezrelog ploda koji puca po šavovima curi obiteljska saga koja može biti bilo čija povijest u kojoj se pretapaju sudbine, ljubavi, neostvarene želje i surove realnosti naših života.”

Goran Vojnović, pisac, redatelj i scenarist, rođen je 1980. u Ljubljani. Na književnoj sceni pojavio se kao osamnaestogodišnjak zbirkom poezije Leo je ta svet, književnu slavu stekao je romanom “Čefuri raus!” Iz 2008., 2011. objavio je roman “Jugoslavija, moja domovina”, a 2016. godine i svoj treći roman “Smokva”. Uspješan je scenarist i redatelj, dobitnik najvažnije slovenske književne nagrade Kresnik za oba prethodna romana koja su uspješno postavljena i na kazališnim daskama. Redovno objavljuje kolumne u više novina.