Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Geir Gulliksen: Gle nas sad

KNJIGA TJEDNA Geir Gulliksen: Gle nas sad

Promjene perspektive, kao i skokovi u vremenskom redoslijedu pripovijedanja doprinose dinamici ovog romana koji i bez nekog velikog zapleta čitatelja drži prikovanim za knjigu

PODIJELITE

Uz ovotjednu književnu preporuku putujemo na sjever Europe, u daleku Norvešku, ali ne kako bismo predstavili jedan od vrhunskih norveških krimića (Jo Nesbo, Thomas Enger) već suvremeni ljubavni roman „Gle nas sad“ iz pera također popularnog norveškog autora Geira Gulliksena.  

Gulliksen je rođen 1963. godine, piše pjesme, eseje, drame, romane i dječje knjige. Često je nominiran za razne književne nagrade, osvojio je brojna priznanja, njegovi su romani prevedeni na brojne jezike. Nakladnička kuća Fraktura je prije romana „Gle nas sad“ objavila i njegov roman „Priča o jednom braku“, u kojem na vrlo sličan način preispituje suvremeni brak i muško-ženske odnose. 

 Autor je prilikom virtualnog gostovanja u knjižari Fraktura prošle godine izjavio: „Jedna od stvari koja me zaista zanima, a tiče se ljubavi i pisanja o ljubavi je to da, čak i ako većina nas želi da odnos bude jednak, u ljubavi u stvari nikad nema potpune jednakosti. Pretpostavljam da, ako ste sretni, te se dvije pozicije toliko brzo izmjenjuju da ne morate o tome razmišljati. Ali jedan od načina kako možete postati nesretni u ljubavi je da o tim stvarima stalno razmišljate“.  

Hans Kassajordet je pedesetogodišnjak koji vodi naizgled sretan i ispunjen život. Sve dok ne upoznaje mladu Harriet, koja mu sa svojim dvomjesečnim djetetom ubrzo postaje važnija od njegovog braka i dosadašnjih uvjerenja. Zaljubljivanje, maštanje, seksualna požuda, ali i ljubomora, spletke, varke – sve su to odlike suvremenog društva oko kojih Gulliksen na zanimljiv način gradi svijet svojih likova. Promjene perspektive pripovijedanja, kao i skokovi u vremenskom redoslijedu pripovijedanja doprinose dinamici ovog romana koji i bez nekog velikog zapleta čitatelja drži prikovanim za knjigu od samog početka pa sve do kraja. A kraj romana je, za većinu, tek svojevrsni novi početak.  

Raspoloživost knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica provjerite OVDJE 

Pripremila: Anamarija Horvatinčić