Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Elias i Agnes Vǻhlund: Priručnik za superjunake – Prva misija

KNJIGA TJEDNA Elias i Agnes Vǻhlund: Priručnik za superjunake – Prva misija

Priručnik nam pokazuje da danas svi možemo biti superjunaci svojih ili tuđih života i to na način da se borimo protiv nepravde kojom smo okruženi

PODIJELITE

Danas su u mnogim dječjim knjigama nositelji radnje snažni ženski likovi. Izuzetak nije niti devetogodišnja Lisa kojoj se život iz temelja mijenja nakon što se doseli baki zbog maminog novog posla. Međutim, od prvog dana u novoj školi Lisa ima problema s grupom zlostavljača koja je zadirkuje zbog velikih ušiju. Spas od zlostavljanja pronašla je u knjižnici u kojoj jednog dana opazi nešto što do tada nikad nije vidjela. Na najnižoj polici sjajila se knjiga jarkocrvene boje na čijem je hrptu pisalo: Priručnik za superjunake. Iako je Lisa znala da superjunaci postoje samo u mašti, činilo joj se kao da je knjiga moli da je uzme i prolista. A što se dogodilo nakon što je Lisa savladala sto i jednu moć superjunaka opisanu u knjizi, saznajte tako što ćete pročitati ovaj zanimljivi priručnik!

Prva misija prva je knjiga iz serije Priručnik za superjunake. Ubrzo nakon izlaska proglašena je najboljom dječjom knjigom u Švedskoj, a nešto kasnije i na Islandu i Španjolskoj. Dobitnica je i Storytel Awards 2019. te je prevedena na 20 jezika. Od pet knjiga koje su napisane, za sada su na hrvatski prevedene četiri (Prva misija, Crvena maska, Sama i Vukovi dolaze).

Knjiga je prvenstveno namijenjena djeci od 6 do 11 godina, pisana je u obliku grafičkog romana koji je danas jako popularan među mlađim čitateljima. Osim toga, nosi i snažnu poruku jačanja samopouzdanja što samo pridonosi njezinoj vrijednosti.

Na kraju knjige je poziv svoj djeci da prijave zlostavljanje (bilo sebe, bilo drugih) jer od šutnje nikada ne bude bolje. Potiče ih se da se u slučaju bilo kakvih problema obrate roditeljima, razredniku ili nazovu Hrabri telefon na broj 01/116111 koji je otvoren svaki radni dan od 9 do 20 sati.

Priručnik za superjunake nam pokazuje da danas svi možemo biti superjunaci svojih ili tuđih života i to na način da se borimo protiv nepravde kojom smo okruženi.

Pripremila: Morana Peranić