Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Dr. Richard Hobday: Ljekovito sunce

KNJIGA TJEDNA Dr. Richard Hobday: Ljekovito sunce

Ova knjiga nam daje i odgovore na pitanja kako je došlo do toga da izvor života u posljednje vrijeme postane u javnosti okarakteriziran kao „opasan neprijatelj“

PODIJELITE

Vidjevši naslov ove knjige, mnogi će pomisliti „Ah, još jedna u nizu „hippie“ alternativnih knjiga bez pokrića“. No, daleko je ona od toga. Autor se pri pisanju i dokumentiranju informacija te prikazom uporišta za svoje ideja koristio višedisciplinarnim pristupom: savjetovao se s inženjerima, arhitektima, dizajnerima i stručnjacima za tradicionalnu medicinu te kinesku medicinu. Iznošenjem činjenica i iskustvima autor daje čitatelju mogućnost da sam razmisli i donese svoje mišljenje o danoj temi, o pomalo zanemarenom značaju Sunca kao izvoru života, zdravlja i dobrobiti.

„Sunce je ljekovito, i to u tako velikim razmjerima da ih je suvremenom čovjeku često teško pojmiti“, kaže dr. Richard Hobday, autor ove knjige koji se dugi niz godina bavi terapijom uz pomoć sunčevih zraka. Priroda, i mi kao dio nje, ne možemo opstati bez sunca i njegove energije. Neporeciva činjenica. No, u posljednje vrijeme, o suncu se govori kao neprijatelju broj jedan. Ova knjiga nam na jednostavan način daje odgovore na to zbog čega i kako je došlo do toga da izvor života u posljednje vrijeme postane u javnosti okarakteriziran kao „opasan neprijatelj“ (farmaceutski interesi!) i kako i na koji način trebamo optimalno koristiti energiju sunca za dobrobit duha i tijela.

Autor nas upućuje mnogim primjerima na to kako se sunčeva svjetlost u prošlosti koristila za sprječavanje i liječenje bolesti (helioterapija) te kako nas u budućnosti može izliječiti i pružati nam pomoć. I za kraj jedan citat iz knjige u kojemu je sažeta bit svega, a to je: “Vatra će nas ugrijati, ali ako u nju gurnemo ruku, opeći ćemo se.“ Drugim riječima, sunce će nas liječiti i pomagati nam u održavanju zdravlja – ako ne ležimo na suncu od 1O do 19 sati.“

Dr. sc. Richard Hobday, autor knjige „Ljekovito sunce“, inženjer po struci, član je britanskog registra komplementarnih liječnika, studirao je i kinesku medicinu i kineski sustav vježbanja u Kini. Dr. Hobday ima višegodišnje iskustvo u solarnom dizajnu zgrada i jedna je vodećih osobnosti u povijesti solarne terapije. Osim knjige „Ljekovito sunce“, autor je napisao i „The Light Revolution: Health, Architecture, and the Sun“.

Pripremila: Mihaela Cajner Petrinec