Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Charles Dickens: Božićna priča

KNJIGA TJEDNA Charles Dickens: Božićna priča

Knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica, u ovom predbožićnom tjednu, u rubrici Knjiga tjedna pripremili su vam osvrt na svevremenski klasik Charlesa Dickensa, roman "Božićna priča".

PODIJELITE

Uoči Božića ne možemo odoljeti prigodi da vam preporučimo svevremenski klasik Charlesa Dickensa „Božićnu priču“. Ovaj roman u pet kitica u kojem starog grintavca i škrticu Ebenezera Scroogea u božićnoj noći posjećuju četiri duha doživio je mnoga izdanja i obrade – od onih književnih, kazališnih, filmskih, za odrasle i djecu, sve do onih u kojima su likovi Disneyevi miševi, Muppeti ili ljepotica Barbie. Bez obzira na oblik, poruka ove priče ostaje ista – nikad nije kasno da zlovolju u sebi zamijenimo smijehom, ljubaznošću i dobrotom, jer bez dobrote i ljubavi život postaje otužan i plitak.

Scroogeovo buđenje počinje kada se na Badnjak smjesti na spavanje u svojoj nezagrijanoj i mračnoj kući. Posjećuje ga duh njegova ortaka Marleya koji mu najavljuje posjetu triju duhova. Jezoviti duh prošlih Božića, nešto veseliji od njega duh sadašnjih Božića i na kraju, od sviju najupečatljiviji i najstrašniji, duh budućih Božića. U samo jednoj noći promijenit će se mnogo toga, a Scroogeov predstojeći Božić bit će sretniji i veseliji nego ikada prije…

Vjerujemo da i vi, kao i obično krajem godine, provodite svojevrsnu inventuru svojih postupaka, odluka, onoga što je pošlo po zlu i onoga što je ispalo dobro, nakon čega padaju neke nove odluke kojih bismo se trebali držati u godini koja dolazi. Svoj, a možda i nečiji tuđi život, učiniti boljim. E pa, ova knjiga za vas ima dobru vijest – ako je mogao Scrooge, možete i vi!

Želimo vam svima sretan Božić i uživanje u jednoj od najomiljenijih božićnih priča svih vremena!

Autorica teksta: Ivana Grubačević