Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Cecelia Ahern: Skupljač pikula

KNJIGA TJEDNA Cecelia Ahern: Skupljač pikula

PODIJELITE

Ovoga četvrtka knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica svojim čitateljima predlažu roman Cecelie Ahern ”Skupljač pikula”.

Cecelia Ahern mlada je irska spisateljica rođena 1981. godine, piše i objavljuje od 2004. kada je osvojila čitatelje diljem svijeta ljubavnim romanom ”P.S. Volim te”. ”Skupljač pikula” njezin je dvanaesti roman preveden na hrvatski koji zasigurno neće razočarati njene vjerne čitatelja, a mogao bi osvojiti i srca onih koji su ju do sada zaobilazili. Uspoređujući ovaj roman s prethodnima uočava se određena zrelost spisateljice, bilo da govorimo o stilu, bilo o odabiru teme.

U poglavljima Pravila na bazenu i Pikulanje izmjenjuju se dvije paralelne priče, pri čemu Pravila na bazenu pripovijeda mlada, umorna i pomalo životom nezadovoljna Sabrina, a Pikulanje njen otac Fergus opisujući svoje djetinjstvo i period sazrijevanja, obilježene neobičnim hobijem. Sada je ostarjeli Fergus pogođen Alzheimerovom bolešću i jedva prepoznaje svoju kćer. Za vrijeme jednog posjeta Sabina među očevim stvarima otkriva bogatu kolekciju pikula, a čini se kako otac unatoč bolesti još uvijek prepoznaje i s mnogo ljubavi promatra te sićušne staklene kuglice. Uz pikule u kutijama se nalazi i njihov popis i kolekcionarska vrijednost, a dvije najvrednije nedostaju. Sabina počinje sumnjati u oca i preispitivati samu sebe koliko uopće poznaje osobu uz koju je odrasla. Čvrsto odlučuje saznati istinu koju skrivaju pikule i u samo jednom danu otkriva mnoge nepoznate činjenice o vlastitim roditeljima, o šarenim pikulama, ali i o samoj sebi. Svako poglavlje je poput pikule, njihova ljepota dolazi do izražaja tek u kolekciji, priča dobiva smisao tek kada se sve kockice poslože.

Topla ljudska priča prepuna emocija držat će vas prikovanima za knjigu do posljednje stranice. Potaknut će vas na razmišljanje o tome koliko poznajete svoje najbliže i koliko oni znaju o nekim vašim skrivenim tajnama. A pikule će, osim lijepe uspomene na djetinjstvo, dobiti jedno sasvim novo značenje. Gotovo možemo reći da su pikule, uz Sabrinu i Fergusa, glavni lik ove knjige koja vas nestrpljivo čeka u vašoj knjižnici.

Autorica teksta: Anamarija Stepanić