Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Axel Scheffler: Pip i Popi

KNJIGA TJEDNA Axel Scheffler: Pip i Popi

Pip i Popi su tipični dvo i trogodišnjaci. Vole se družiti, igrati, provoditi vrijeme zajedno, te se, kao i sva djeca, dovode u različite nepredviđene situacije

PODIJELITE

Roditelji djece koja tek ulaze u svijet slikovnica znaju kako je teško naći slikovnicu koja i tekstom i slikom odgovara dječjem uzrastu. Često su slikovnice koje djecu privuku lijepim ilustracijama tekstualno preteške za njihovu dob. S druge strane, zna se dogoditi da slikovnice s jednostavnim i razumljivim tekstovima ne privlače djecu zbog neodgovarajućih ilustracija (koje su za vrtićku djecu još uvijek jako bitne).
Međutim, ako malo prođete po policama knjižnica i knjižara, vidjet ćete da ima i puno slikovnica koje su baš kao stvorene za vaše mališane – lijepo su ilustrirane, imaju razumljive priče, a uz to se i bave tematikom koja je bliska vašim klincima (a onda, naravno, i vama).

Upravo takve slikovnice su i one o zečiću Pipu i mišici Popi, svjetski poznatog ilustratora Axela Schefflera. Poznavateljima dječjih knjiga ovo ime je već dobro poznato jer je Axel ilustrator slikovnica Julie Donaldson (Grubzon, Mjesta ima na metli svima, Prutimir i dr.)
Pip i Popi su tipični dvo i trogodišnjaci. Vole se družiti, igrati, provoditi vrijeme zajedno. Također, kao i sva djeca dovode se u različite nepredviđene situacije koje moraju međusobno riješiti. Sam autor o knjigama kaže: „ Ideja za knjige nastala je kada je moja kćer bila slične dobi kao Pip i Popi. Namjera mi je bila da pokažu emocionalne „drame“ svakodnevnog života mališana – njihove dnevne uspone i padove i na kraju (naravno!) uspjeh! Pri izradi crteža imao sam pomoć svoje kćeri koja je također primijetila da sam jednom zaboravio Popi nacrtati rep.“

Posebna vrijednost ovih slikovnica, osim poučnih tekstova su i lijepe ilustracije. Žive boje, jednostavni prikazi likova, točno onoliko detalja koliko djeci treba da mogu pratiti priču.
U hrvatskom prijevodu izašli su ovi naslovi:

Pip i Popi: Novi romobil – Popi se jako svidio Pipov novi romobil. Bez pitanja je skočila na njega i odvezla se. Međutim, uskoro će zatrebati Pipovu pomoć. Priča govori o pružanju pomoći drugima, ali i o tome kako je važno naučiti reći „Oprosti“.

Pip i Popi: Žabica za laku noć – Popi dolazi u goste kod Pipa. Navečer, kada dolazi vrijeme za spavanje, shvati da je kod kuće zaboravila omiljenu plišanu žabicu. Priču će razumjeti svatko tko je ikada zaboravio ili izgubio posebnu igračku.

Pip i Popi: Veliki balon – Pip je ponosan na svoj crveni balon te kada mu on pobjegne i pukne u zraku jako je tužan. Ali tada dolazi Popi koja zna kako oraspoložiti Pipa! Priča pokazuje djeci kako prijatelji mogu usrećiti jedni druge.

Pip i Popi: Dan za snjegovića – Pip i Popi se vole igrati u snijegu, ali se ne mogu dogovoriti hoće li graditi snjegomiša ili snjegozeca. Ova slikovnica govori o rješavanju iznenadnih nesuglasica u zajedničkoj igri te o praštanju.

Pip i Popi: Lokvica – Igra je bila toliko zabavna da je Pip zaboravio piškiti te se uskoro na podu stvorila lokvica. Ovo je topla priča o velikim uspjesima i malim nezgodama u privikavanju na kahlicu.

Autorica: Morana Peranić